В кого на Тернопільщині на Різдво буде пенцак, бабальки та фізола з квашеним капустом?

Опубліковано:
7 Січня, 2018

“Запрашаме вшитких лемків і малих лемчаток на лемківску Велию. Будеме наслідувати звичаі самой Велиї з повір’ями і обрядами. Будеме варити, куштувати і валькатися по сіні.” Автентичні різдвяні страви разом з дітьми з Монастириська та гостями з Тернополя готували у музейному комплексі “Лемківське село” лемкині, а юні лемки прикрашали в хаті та на дворі традиційну ялинку. На її вітах знайшли місце іграшки зроблені руками дітей та лемківських господинь – фігурки з вати, паперові ангелики, гірлянди з ватним сніжком та фарбовані срібні шишки. Біля ялиночки щедро настелили сіна.

Киселиця, борщ підбиваний, ушка з грибами, пенцак (кутя), бобальки, пирогу с капустом, грулі обаряни з частком, горох дзямлений, фізола з квашеним капустом, грибы підбиваны, ябчанка, юха з сушені – традиційні лемківські страви на перший день Різдва. До святої вечері готують дванадцять пісних страв.

Віра Куриляк, керівник ансамблю “Ґречні фраїрки”: “Ви не уявляєте, яке все по особливому смачне у музеі, і діти ідять все, не так як вдома.”

Лариса Сорока, товариство “Лемківщина” : “Так сте робили, як колиси при бабці. Ялиночку ставили перед Велийом. І на ялиночку давали ябка, цукерки, горіхи. Біво, что на цілі свята смикати і ховатися од бабці. А она робила вигляд, же не відіт. І сіна нанесло.”

Щоби передати молоді рецепти страв та різдвяних традицій рідної Лемківщини протягом грудня та на початку січня у музеї проходили різні майстер-класи. Вікна прикрасили витинанки (заняття проводила голова “Лемкоклубу” Анна Кирпан), смаколиками лемківської кухні радувала гостей директор музейного комплексу Лемківське село Віра Дудар. Ідею директора про проведення різдвяних майстер-класів підтримали працівникі музею Тетяна Козак та Людмила Харик.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Віра Куриляк, Віра Дудар

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #різдво, #страва, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: