«Про актуальне, життєве, болюче», – інтерв’ю з Гаї-Шевченківським сільським головою Богданом Бричем

Опубліковано:
4 Січня, 2018

Робота в органах місцевого самоврядування ніколи не була спокійно, розміреною, передбачуваною. Що не день, то важливі справи. Тим більше, коли сільська рада готується до історичного рішення – об‘єднання. У цій круговерті трудових буднів сільському голові Богдану Бричу ніколи і в гору глянути, та він не нарікає на долю, бо для нього благо громади – понад усе. Чим зараз живе село, які першочергові завдання стоять перед громадою? Про це в інтерв‘ю Політерно розповідає Гаї-Шевченківський сільський голова Богдан Брич.

– Богдане Васильовичу, ви вже більше, як два роки працюєте на посаді сільського голови. Чим 2017 рік відрізняється для вас від попереднього?

– Як господарнику, перше, що спадає на думку, – дещо більший бюджет. 430 тис. грн. у 2016 році і 750 тис. грн. цього року. З огляду на факт, коли я прийшов на посаду сільського голови Гаїв-Шевченківських й прийняв “мінусовий” бюджет з 350 тис. грн. боргу, теперішній бюджет суттєво зріс.

По-друге, за цих два роки я вже розібрався з компетенцією сільського голови. Дещо вже зроблено, що не може не радувати. Зокрема, недавно дорогу по вул. Тернопільська та вул. Садова встелили бруківкою. Бруківку, бордюри купили за кошт сільського бюджету, пісок надав директор кар’єру, що межує з нашим селом, з рештою робіт (цемент, техніка, встановлення) допоміг місцевий підприємець Андрій Водвуд.

– Як щодо бюджету-2018?

– Плануємо його у розмірі близького 1 мільйона гривень. Тобто, на шляху до об’єднання з Байковецькою територіальною громадою, йдемо, як “наречена з приданим”. Вже можемо дозволити собі певні роботи. Приміром, нещодавно замовили 250 тонн щебню, яким підсипаємо ями на дорогах – відповідно до складеної карти проблемних ділянок доріг Гаїв-Шевченківських.

– Чим зараз живе село? Над чим працюють виконавчий комітет та депутати сільської ради?

– Зараз основний напрямок нашої роботи – процес об’єднання з Байківцями. Упорядковуємо документацію, готуємося до роботи в комісії з об’єднання. На часі прийняття бюджету сільської ради на прийдешній рік. Готуємося до сесії.

 

– Що зараз з проектом по добудові школи?

– Щороку до днів, присвячених Майдану, зустрічаюся із Президентом Петром Порошенком і Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Цього року знову була така зустріч, де я нагадував про нашу школу. Обіцяли допомогти. На разі, жодної допомоги нема. Але я щиро сподіваюся, що коли об’єднаємося з Байковецькою ОТГ, справа зрушиться з місця. Тим паче, що Анатолій Кулик знає про цю проблему і на 2018 рік вони планують в бюджеті громади, як мінімум, накриття нашої школи, що вартує до 2 млн. грн.

– Ще одна проблемна тема, яку ми висвітлювали в попередніх випусках вісника, – правила благоустрою та їх порушники…

– Багато змінилося останнім часом. Більшість наших жителів зрозуміли, що ми самі будівельники власного благоустрою й комфорту. Але загалом проблема залишається. Не всі складають будівельне сміття там, де належить, – на дорогах, в проїздах, у провулках. Ми з цим боремося. Поки що лише надсилаємо листи, робимо усні зауваження. Але плануємо вдаватися до жорсткіших заходів.

Останньою краплею став випадок, коли учасники громадської організації “Скеля” повідомили нас про те, що жителі нашого села вивозять рідкі побутові відходи з септиків не на очисні споруди, як цього вимагає закон, а зливають біля кладовища (!). Відповідно, після повідомлення від “Скелі” ми викликали поліцію, склали адмінпротокол, а адмінкомісія прийняла рішення дати порушникам максимальний штраф. Тим більше, що порушники – рецидивісти, в декого це вже 5 порушення, тому церемонитися з ними ніхто не став.

– Наскільки Гаї-Шевченківська сільська рада готова до сніжної зими?

– Наразі власної снігоочисної техніки в нас нема. Але ми уклали договір із  ТОВ “АВАКС ПРОФ”, будемо розраховуватися з ними згідно з актами виконаних робіт. Також є попередня домовленість з іншими фірмами у випадку сильних снігозаметів, тож за потреби залучатимемо і їх. Кошти на це в сільському бюджеті передбачені.

– Знаю, ваша сільська рада приділяє значну увагу розвиткові культури і спорту…

– Вже другий рік поспіль у Гаях-Шевченківських діє філіал Великобірківської музичної школи. Наші вихованці виступають на всіх мистецьких заходах села й стали улюбленцями публіки.

Заклали кошти в бюджет-2018 і на розвиток спорту – наша футбольна команда грає у першості Тернопільського району.

Продовжує роботу тренажерний зал в адмінбудинку сільської ради, який безкоштовно відвідують жителі нашого села. Плануємо запросити сюди тренера, але поки що грошей на це не вистачає, то ж перенесли цю ідею для втілення у 2018-му. Можливо, хтось з наших читачів бажає проводити тренування на громадських засадах, – спортзал до ваших послуг.

– Новий рік вже стукає в двері. Які традиції святкування Новоріччя Ви винесли з дитинства?

– Дуже люблю святкувати Новий рік вдома, біля ялинки, в сімейному затишку. Крайні два роки зустрічаємо Новий рік у церкві в Гаях-Шевченківських.

– Дякую за розмову!

Розмовляла Наталя Чернова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #брич, #громада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: