Шопка – різновид вертепу ,переважно макет, що зображає віфлеємську стайню, в ніч Різдва Христового .Може бути виконана в мініатюрі, так і у великих розмірах. Шопка нагадує хатину або ж скриню, традиційно їх роблять дерев’яними, зверху солом’яний дах, а в середині застелене сіно Обов’язковими елементами є фігури Ісуса Христа,Матері Божої та Святого Йосипа. Залежно від варіацій, в шопці можуть бути також пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі. 

За легендою, традиція встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Азіссізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо 1223 року в Італії. Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах. З Італії цю традицію перенесли й на всю Європу,а звідси і в .країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передусім у західних областях,де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі. 

У Збаразькому замку існує гарна різдвяна традиція: на новорічно–різдвяні свята встановлювали шопки. От і цьогоріч в одному із казематних приміщень розмістилася виставка шопок, виготовлених талановитими дітьми у минулі роки, які створюють чудовий казковий настрій. 

Запрошуємо усіх бажаючих принести в експозицію свою шопку , яку побачать багато- чисельні туристи з України і Європи. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #різдво, #тернопіль, #тернопільські новини, #шопка
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: