Унікальний в Україні «Центр Науки» відкрили в Тернополі

Опубліковано:
2 Січня, 2018

Перший в Україні муніципальний «Центр Науки» відкрили у Тернополі. Урочистості з нагоди цієї події відбулися 27 грудня. Захід відвідали науковці, представники влади та ЗМІ, громадськість.

З вітальним словом до усіх присутніх звернулися міський голова Тернополя Сергій Надал, керівники проекту Христина Білінська й Михайло Сиротюк, а також – владика Нестор, який за давньою українською традицією освятив «Центр» перед відкриттям.

Нещодавно Тернопіль відвідав заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема. За його словами, «ЦентрНауки» – унікальний проект, який потрібен Україні. «Команда «Центру науки» – великі молодці! Їм  вдалося створити місце для розвитку та популяризації науки. Із захопленням оглянув експонати, був вражений», – зізнається Олександр Йосипович.

«Відкриття «Центру» відбулося у рамках реалізації проектів-переможців Громадського бюджету. На сьогодні – це єдиний науковий центр в Україні, що створений на громадських засадах, а в Тернополі – це перший такий центр, – коментує міський голова Сергій Надал. – Це унікальний заклад, який буде цікавий як дорослим, так і дітям та стане ще однією атракцією для мешканців і гостей міста».

«Наука може бути ближчою ніж ми собі це можемо уявити. Наша команда науковців, громадських діячів та волонтерів започаткувала в Україні міжнародний проект «Наукові Пікніки». Щороку ми збираємо тисячі охочих «доторкнутись» до науки. Зараз ми досягнули мети й створили у Тернополі справжній «Центр науки», де кожен бажаючий зможе спробувати себе в ролі дослідника та винахідника, – розповідає Христина Білінська. – Ми пропонуємо споглядати та відчувати світ через експеримент, ставити питання і отримувати на них відповіді. Окрім наукових експонатів, які розкриватимуть дива природничих наук ми створили лабораторію де на практиці усі охочі під наглядом спеціалістів зможуть проводити хімічні, фізичні й біологічні досліди. Науково-демонстраційний навчальний центр «Центр Науки» це місце де можна навчатись і розважатись водночас, пізнавати світ, спостерігати явища природи, побачити на практиці фізичні властивості речовин, експериментувати та досліджувати».

«У «Центрі» ми зібрали 30 різних наукових експонатів, які захоплять, як дорослих, так і дітей різного віку. Ми постійно працюватимемо над наповненням наукових стендів й вони будуть змінюватись», –додав Михайло Сиротюк. 

До слова, основна мета проекту – популяризація науки та освіти серед молоді, розвиток новітньої наукової еліти в Україні. В тому числі:

  • створення платформи для неформального наукового спілкування, що об’єднує кожного, хто цікавиться наукою, незалежно від соціального стану, місця проживання, фінансового забезпечення, тощо;р
  • озвиток прагнення до відкриття і розуміння світу через самостійні експерименти і участь в творчому процесі;
  • створення умов для творчого розвитку особистості та інтелектуального самовдосконалення;
  • формування умінь, особливо істотних в XXI столітті: спілкування, співпраці, критичного та креативного мислення, а також вирішення проблем і інноваційних процесів;
  • створення в суспільстві переконання в тому, що гармонійний розвиток цивілізації спирається на наукові винаходи, нові технології і гуманітарне мислення.

Також на базі «Центру Науки» діє Музей інформаційних технологій, який упорядкували директор Станції юних техніків Олег Ковальчук та організація MagneticOne.org. «Тут є цікаві материнські плати, вінчестери, які вже не випускають, рахівниці, арифмометри, калькулятори, друкарські машинки», – розповідає Олег Ковальчук.

 «За п’ять років у нас утворилася потужна команда із різних науковців з міста Тернополя, я дякую кожному із них за вклад в розвиток науки у Тернополі та відкриття «Центр», – відзначає Христина Білінська.

Розташований Центр науки в лівому крилі колишнього кінотеатру «Україна» (теперішній «Grand bazar»).

null

 Фото: Влад Кравчук

 

null

 Фото: Влад Кравчук

 

null

 Фото: Влад Кравчук

 

null

 Фото: Влад Кравчук

 

null

 Фото: Влад Кравчук

 

null

 Фото: Влад Кравчук

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #центр науки
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: