Тернополян закликають відмовитись від святкової піротехніки

31.12.2017 22:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Анастасія Квітковська

Святкувати без феєрверків варто перш за все через загальну ситуацію в Україні, коли на Сході все ще тривають військові дії. Адже, коли в нашій країні лунають залпи гармат і проливається людська кров, вибухи петард, салютів та святкових феєрверків є, як мінімум, недоречними та суперечать нормам суспільної моралі.

Окрім моральних аспектів існують й інші, не менш вагомі аргументи проти використання піротехніки. Адже, часто, хлопавки, петарди‚ салюти, ракети, феєрверки та інших піротехнічні засоби громадяни купують не у спеціалізованих магазинах, а, здебільшого, у непристосованих закладах торгівлі, на ринках, тощо – у місцях, де продавці не несуть відповідальності за якість товару.

Забоонено розбирати, ремонтувати піротехнічні вироби, а також використовувати їх не за призначенням, запускати піротехнічні вироби з рук (крім хлопавок), нахилятися над виробом під час запуску, находитися після підпалу вогнепровідного шнуру (сповільнювача) у небезпечній зоні, направляти або кидати піротехнічний виріб у бік людей, ударяти по них будь-якими предметами, кидати приведені в дію піротехнічні вироби під ноги перехожих з вікон та балконів, запускати феєрверки з дахів будинків, носити піротехнічні вироби у кишенях одягу, використовувати побутові піротехнічні вироби особам, які знаходяться у нетверезому стані, використовувати піротехнічні вироби, які створюють світлові та шумові ефекти, на відстані ближче 100 мнтрів від будинків, лікарень, дитячих закладів, проводити запуск виробів при сильному вітрі. Також, необхідно уникати можливості випадкового спрацювання піротехнічних виробів унаслідок використання відкритого вогню, куріння, дії нагрівальних приладів тощо.

Хлопавки – це одна з найулюбленіших новорічних забавок. Але варто пам`ятати, що не можна направляти хлопавку в обличчя або освітлювальні прилади, застосовувати її поблизу полум`я свічок або розпечених спіралей. Дітям можна користуватися хлопавками тільки в присутності дорослих.

Петарди категорично забороняється носити у кишенях і без упаковки, не можна розбирати їх, затримувати в руках після підпалу. Слід одразу кинути запалену петарду від себе на відстань 5-6 метрів.

Бенгальські вогні рекомендують для використання тільки у великих приміщеннях з вентиляцією або на вулиці. При використанні цих і багатьох інших феєрверків необхідно пам`ятати, що неправильне поводження з ними може спричинити пожежу або завдати шкоди здоров`ю.

За матеріалами управління ДСНС України в Тернопільській області


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі