Етногалерея «Спадок» впевнено крокує у наступний рік з новими проектами і вірними друзями

Опубліковано:
31 Грудня, 2017

Галерейний простір приватної колекції родини Демкур «Спадок» 28 грудня 2017 року зібрав друзів, щоб проаналізувати рік діяльності етногалереї, поділитися результатами реалізації низки проектів, поговорити про майбутні плани. Цього дня привітати ентузіастів, які невтомно популяризують українську культуру в рідній державі та за її межами, прийшли голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, заступник міського голови Леонід Бицюра, начальник управління культури Олександр Смик, директорка Галицького коледжу Марія Баб’юк, директорка Тернопільського музичного училища імені С.Крушельницької Лариса Римар, відома співачка Оксана Муха, відома майстриня Людмила Павлова, краєзнавець Сергій Ткачов, представники тернопільських вишів, музеїв, шкіл, журналісти, представники мистецьких об’єднань «Берегиня», «Палітра тепла», Школа Борщівської вишиванки та багато інших.

null

 

null

 

null

Спершу всі присутні отримали нагоду в інтерактивній формі згадати найяскравіші моменти діяльності етногалереї. Як розповіла голова громадської організації «Туристична асоціація Тернопільщини» Наталія Волощук, з першого дня відкриття етногалерея зібрала багато позитивних відгуків.

null

У лютому 2017 року «Спадок» взяв активну участь у представленні рідного краю в рамках заходу «Благословенне Тернопілля», який відбувся в Києві.

«Згодом ми брали участь у святкуванні 80-річчя з дня створення Хмельницької області, а потім були в Полтаві та інших областях. Одне з завдань етногалереї – об’єднання України на основі спільної культурної спадщини. Інший проект – день вишиванки в Чернівцях, де розповідали про борщівську сорочку. У травні українська діаспора з Праги, зокрема товариство «Просвіта» на чолі з Марією Скубою, запросила нас до Чехії, презентувати українську вишивку. Ми встановили багато зв’язків і сьогодні спілкуємося з представниками української діаспори Чехії.

null

У Києві в липні на етно-вічерці вперше спробували променад у народних строях, участь в якому взяли відомі жінки України. У серпні «Спадок» був представлений під час відзначення 50-річчя світового конгресу українців у Львові. Було встановлено багато контактів і отримано чимало пропозицій показати вишиванки Тернопільщини у світі. Знаменитий фестиваль у Борщові, де ми презентували фільм «Спадок нації», автором якого є Леся Воронюк.

null

Дефіле етностроїв, Парад націй, журнал «Фешн-дипломатік», 2017 р.:

Нещодавно відбулася імпреза «Парад націй», яка зібрала послів понад 20 країн. Україну презентувала етногалерея родини Демкур «Спадок».

null

 

null

 

null

Нам запропонували взяти участь у проекті до 26-ї річниці Незалежності України, в якому брали участь Олена Підкопаєва, Марічка Яремчук, Олена Харлам. Вони вийшли в борщівських строях, чим викликали неабиякий інтерес в урбанізованому Києві. Наша гордість – колекція рушників, яка була представлена на виставці мистецтва «Орнаментальна ДНК» в Туреччині. Невдовзі рушники повернуться до нашої галереї. Ми працювали не тільки на виїздах, а й в себе вдома. Було проведено низку культурно-мистецьких подій – зустрічі з колекціонеркою Роксоляною Шимчук, презентація книги про нашу землячку Ярославу Музику, презентації двох артбуків «Скриня – речі сили» і «Наречена», а також участь у Тернопільських днях моди. Брали участь у подіях Галицького коледжу та святкуванні 60-ї річниці Тернопільського державного медичного університету. Ми тісно співпрацюємо з творчими майстернями і громадськими організаціями, щоб разом популяризувати українську культуру», – коротко розповіла Наталія Волощук.

Етновечірка на Івана Купала. «Ой верше, мій верше…»

null

 

null

Вона додала, що етногалерея стала взірцем культурної дипломатії. Упродовж року тут побувало 18 іноземних делегацій.

Вишивана коляда з Роксоляною Шимчук, 2017 р.

null

З вітальним словом виступив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. Він вручив від депутатського корпусу обласної ради подяку за вагомий внесок у розвиток туризму.

«Рік тому власними силами і з власної ініціативи ви створили унікальну річ, яка, без сумніву, стала візитівкою не тільки Тернополя, а й усієї області, – етногалерею «Спадок». Як на мене, надзвичайно глибинно-символічною є і сама назва етногалереї. Адже спадок – це те, що передається з покоління в покоління, це скарби, які ретельно бережуться, бо є оберегами і гордістю роду. Це неоціненне багатство для прийдешніх поколінь – бо на ньому вони вчаться любити та примножувати наші українські надбання. Приємно, що не обмежена галерея лише старожитностями Західної України – ви зібрали і представили багатство усіх регіонів нашої держави. І у цьому сила її енергетики.

Дякую вам, пані Ірино та пане Тарасе, за вашу титанічну і сподвижницьку працю. Ви провадите успішний бізнес, водночас ви реалізовуєте й успішні соціальні проекти, сприяєте збереженню і примноженню нашої української автентичності, наших культурних цінностей, того великого духовного спадку, яким нам залишили діди-прадіди. Бажаю вам подальшого розвитку, нових ідей та їх реалізації. І,  звичайно, якомога більше гостей у вашій етногалереї. Нехай вам допомагає Господь!», – зазначив Віктор Вікторович.

null

Подяку міського голови за вагомий внесок у відродження українських традицій і співпрацю з Тернопільською міською радою передав його заступник Леонід Бицюра.

«Сьогодні живемо в час технологій і навіть поняття культури повинні розглядати з цієї позиції. Все починається з формування смислів, з яких утворюються цінності, а відповідно система координат, на яку орієнтується людина. Це все виливається в традиції і формується в культуру. Дуже важливо розуміти цей причинно-наслідковий ланцюг. Сучасний світ переживає кризу цінностей. Ми ж маємо колосальний потенціал в цьому. Українці можуть стати експортерами сенсів і смислів для сучасного світу. Сьогодні на часі унікальність, а Україна якраз і є унікальною в світобаченні і культурі. Вдячний вашій команді за глибокий підхід у своїй справі», – звернув увагу Леонід Бицюра.

null

Тарас Демкура закликав всіх охочих інвестувати саме в збереження і розвиток української культури, яка є справді унікальною. Він додав, що це те, що залишиться дітям. «Ми плануємо розвивати в наступному році проект транскордонної співпраці. Хочу сказати, що нещодавно Міністерство закордонних справ і Міністерство культури України підтримало нашу ініціативу і маємо надію, що уже в 2018 році етногалерею побачать в якомога більшій кількості країн світу. Також наш напрямок – популяризація українських митців. Сьогодні в Європі чітко асоціюють Пінзеля з Україною. З начальником Управління публічної дипломатії МЗС Анатолієм Соловеєм домовилися, що будемо в наступному році презентувати Пінзеля як спільний українсько-європейський проект, а в рамках цього популяризуватимемо українську вишивку. Дякую команді однодумців – Наталі Волощук, керівнику проектів Тетяні Фарині та адміністратору галереї Анні Буяк за професіоналізм та любов до своєї справи! Дякую Сергію Ткачову за його натхненну популяризацію рідного краю. Також дякую владі за відкритість. Я дію за принципом – не чекай допомоги, а роби сам», – наголосив Тарас Демкура.

null

Оксана Муха подарувала присутнім у своєму виконанні українські колядки. Після перемоги на Першому конкурсі імені Квітки Цісик співачку назвали другою Квіткою. Тоді вона отримала беззаперечну перемогу. Вона також є одним з ініціаторів проекту «Від Шевченка до Костенко». Проект включає в себе пісні на слова Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Богдана-Ігора Антонича, Рути Вітер, Василя Стуса, Ліни Костенко — одним словом, основних українських поетів, чиї слова автори проекти захотіли оживити музикою в стилі рок, блюз, R’n’B, нео-класика та з симфонічним складом оркестру. Оксана Муха подякувала родині Демкур за те, що вони зберігають те, що допомагає кожному з нас бути українцями. До речі, концерт співачки відбудеться 9 січня 2018 року в нашому місті.

null

Директорка Галицького коледжу імені В.Чорновола Марія Баб’юк нагадала, як вісім років тому вперше відбулася співпраця щодо підтримки культури в рамках «Тернопільських днів моди». Вона подякувала родині Демкур за сподвижницьку працю в напрямку просування української культури і підтримки талантів.

null

Директорка Тернопільського музичного училища імені С.Крушельницької Лариса Римар також привітала етногалерею «Спадок» з річницею. Вона побажала реалізувати в життя ще багато проектів в напрямку культурної дипломатії.

null

 

null

Цього дня святкову атмосферу своїми піснями створили вихованці Тернопільського музичного училища імені С.Крушельницької, чим ще раз довели, що Тернопільська земля багата талантами.

null

Начальник управління стратегічного розвитку Тернопільської міської ради Юрій Дейнека зазначив, що родина Демкур робить велику справу в поширенні позитивного іміджу Тернополя і області позам межами України. Завдяки Тарасу Демкурі, за словами Юрія Петровича, місто отримало багато ділових контактів з Аргентиною, Бразилією, розширило співпрацю з Канадою.

null

Представники Управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу ТОДА, яке очолює Наталія Зарицька, також прийшли привітати етногалерею з річницею. Олена Николюк побажала успіхів і нових проектів.

null

Олександр Пелехатий – фахівець зі збереження пам’яток архітектури – зазначив, що важливо, аби в Україні було більше підприємців, які бажали б вкладати в українську культуру свої сили і кошти.

null   null

null   null

Слова подяки і вітань висловили Наталія Гавдида від колективу Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя, Любов Струганець від імені колективу Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка, Олена Покришко від імені колективу Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського. Теплі слова прозвучали і від представників Тернопільського національного економічного університету.

null

Від імені бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» виступила директор Галина Компанієць, яка подякувала за спільний проект щодо створення арт-буку, присвяченому Тарасу Шевченку. За словами пані Галини, було проведено понад 100 презентацій цього унікального проекту. Цього року завдяки родині Демкур було реалізовано арт-бук, присвячений Богдану Лепкому.

null

Заслужений майстер народного мистецтва Людмила Павлова зазначила, що завдяки родині Демкур є можливість представити свою творчість і набратися натхнення від нашого автентичного мистецтва.

null

Святкування річниці самобутнього центру української культури – етногалереї «Спадок» відбулося в теплій і дружній атмосфері. Сьогодні намічено багато планів на майбутнє.

Оглядова екскурсія ЕтноСпадок:

 

Оглядова екскурсія Етногалереєю «Виший мамо, мені сорочку»

 

Діяльність БО «Благодійний фонд родини Демкур» у 2017 році:

 

Відео ICTV, ПАРАД НАЦІЙ, 2017 р.:

 

Телеканал ІНТБ про відкриття ЕтноСпадку, 2016 р.:

 

Телеканал ТСН про відкриття ЕтноСпадку, 2016 р. :

 

Еспресо TV про відкриття ЕтноСПАДКУ, 2016 р.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #етногалерея, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спадок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: