Унікальні марки, присвячені українському кінематографу – у «Літературному Тернопіллі»

Опубліковано:
30 Грудня, 2017

Марки із серії “Історія українського кінематографу” мають на меті донести інформацію до людей з різних країн про кіно України. Відразу після погашення вони набувають статусу рідкісних марок, адже кількість їх обмежена, а ось інтерес до кіно, навіть, невеличким накладом вміють розбурхати. Філателістичну виставку, присвячену різним галузям українського кінематографу, нещодавно представили у бібліотеці-музеї “Літературне Тернопілля”. Експозицію розмістили під час роботи ІІ Всеукраїнського форуму КіноХвиля. Під час форуму були урочисто погашені (проштемпельовані) марки з зображенням уродженців Тернопільщини, які внесли вагомий внесок у розвиток кіно та мультиплікації в Україні. Спецпогашення марок із серії “Кіномитці Тернопільщини” відбулось у понеділок 18 грудня. Просвітницька популяризаторська подія відбулась за участю голови Тернопільської Кінокомісії Леоніда Бицюри, голови Державного агенства України з питань кіно Пилипа Іллєнко, заступника голови Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача, регіонального координатора Мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Володимира Ханаса, начальника управління культури і мистецтв міської ради Тернополя Олександра Смика, представників Укрпошти, спілки філателістів, працівників бібліотек. Під час презентації марок гостей познайомили з особистостями, які залишили свій яскравий слід в українському кінематографі: на стінах розмістили фото Степана Шагайди (1896-1938), Ярослава Геляса (1916-1992), Іполита Лазарчука (1903-1979). 

9 січня 1896 під Тернополем народився український актор театру і кіно Степан Васильович Шагайда (справжнє прізвище — Шагадин, 1896-1938), жертва сталінського терору. Учень Леся Курбаса. У 1922-1928 навчався в драматичній студії театру «Березіль». У 1924 році Лесь Курбас запросив Шагайду на Одеську кінофабрику зніматись у його першому фільмі “Вендетта”, де він зіграв роль диякона Гордія. Ще за часів “німого кіно” С. Шагайда був одним із провідних кіноакторів і знявся у багатьох стрічках. У 1927 – 1930 рр. на Одеській кіностудії він знявся у фільмах “Дитина з лісу”, “Перлина Семираміди”, “Ступати заважають”, “Охоронець музею”, “Перекоп”, “Тобі дарую”, “П’ять наречених”. Був зайнятий в епізодичних ролях у фільмах “Взірвані дні”, “Людина з містечка”. В історичній кіноповісті Ф. Лопатинського “Кармалюк”, С. Шагайда виконував головну роль. Велику популярність йому принесла і

кінокомедія “Перлина Семираміди”, де актор зіграв роль Чапіри. Знявся у фільмах Довженка «Іван», «Аероград». Зіграв в музичній комедії Івана Пир’єва «Багата наречена» та в музичному фільмі І. Кавалерідзе «Запорожець за Дунаєм». У Тернополі на честь Степана Шагайди названо вулицю.

Лазарчук Іполіт Андроникович народився 13 серпня 1903 року в Почаєві. Ще за життя Іполіта лазарчука називали батьком мальованого кіно. З 1930 року він працював художником на Київську кіностудію науково-популярних фільмів, де і розпочав експерименти з мультиплікацією, для науково-популярних фільмів. Був режисером мультсеріалу-казки “Зарозуміле курча”, разом з колективом працював над “Пригодами Перця”, “П’яними вовками”, мультфільмами “Золоте яєчко”, “Мишка плюс Машка”, “Тук Тук та його приятель Жук”та багато інших.

Ярослав Геляс – український актор, режисер, діяч культури, народний артист УРСР. Перший Гамлет, Овод і Чацький країнської сцени уродженець с. Терпилівка, нині Підволочиського району Тернопільської області. Ярослав Геляс проявив себе і як чудовий кіноактор, створивши ряд яскравих образів: Нідова (“Чортова дюжина”), Романовського (“Дума про Британку”), Штефана Дзвінки (“Олекса Довбуш”), Івана Франка (“Родина Коцюбинських”), Ганського (“Помилка Оноре де Бальзака”), Михайла Павлика (“Іван Франко”).

28 грудня у світі і в нашій країні відзначили Міжнародний день кіно. Ентузіасти по краплинці збирають історію розвитку українського кіномистецтва. Український кінематограф має свою особливу історію, яка розпочалась у 1893 році, коли головний механік Одеського Новоросійського університету Йосип Тимченко винайшов і сконструював прототип сучасного кінознімального апарату та апарату для кінопроекції. Сьогодні відзначають динамічний розвиток, рух у створенні українських фільмів, тому марки присвячені, як минулим подіям, так і подіям сучасного кіно та мультиплікації. 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кінофестиваль, #марка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: