Тонни сміття потрапляють у Тернопільське озеро через підземну річку (Відео)

25.12.2017 18:13   Джерело: Тернополяни
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Тернопільська річка Рудка із давньою та славною історією на сьогодні перетворилася у головного переносника нечистот, які вже кілька років стікають через бетонні каналізаційні труби до озера.

Як розповів житель Тернополя Руслан Олійник, ситуація із викиданням з Рудки до озера бруду, промислових нечистот турбує жителів міста приблизно 5 років. За словами пана Руслана, для того, щоб переконатися у правдивості та гостроті проблеми, тернополянам досить стати неподалік стоку річки й відчути, як із неї тхне, як від каналізаційної труби.

—  Про викиди нечистот з Рудки люди говорять дуже давно, при цьому з роками ситуація лише загострюється. Особливо нагально постало перед тернополянами питання скидання у став неочищених відходів з Рудки в останні рік-півроку часу. Вважаю, що систематичні викиди нечистот відбуваються насамперед через те, що до системи водовідведення «прилаштовано» незаконні «врізки» труб (звідти і тече значна частина забруднювачів) . Влітку, при гарній погоді, неодноразово доводилося спостерігати, як декілька тонн нечистот витікало в озеро із місця стоку води. Значний викид бруду та сміття до озера тернополяни могли спостерігати якраз під час  етно-гастрономічного фестивалю «Галицька дефіляда». Тільки місцеві чиновники в один голос запевняли нас, що із труб підземної річки витікають дощові води, — розповів Руслан Олійник. 

Тернополянин  зазначив, що вже неодноразово з іншими мешканцями звертався до місцевої влади із проханням зафіксувати факт зливу нечистот у річку. Щоб змусити управлінців звернути увагу на проблему, тернопільські рибалки спільно з представниками ГО «Скеля» провели збір підписів. Як зазначив пан Руслан, саме це підштовхнуло посадовців дозволити підняти панельні плити над Рудкою під час чергового «смердючого» викиду з річки. 

—  Коли нам вдалося добитися того, що працівники санепідемстанції  проведуть перевірку вмісту водного стоку, проби води з річки було таки зафіксовано. Хоча, в «наявності» у трубах «недощових» вод ніхто не сумнівався і без експертизи. Як тільки місцеві служби підняли панельні плити, із каналізаційного колодязя потягнуло таким смородом, що від специфічного запаху люди розбіглися в різні сторони. До того ж, від спостережень з минулих викидів у мене збереглося багато фото- та відеодоказів того, що аж ніяк не дощова вода стікала зі смердючої річки до ставу, — зауважив тернополянин, додавши, що йому на разі невідомі результати експертизи води з Рудки. 

Руслан Олійник додав, що вже кілька років у Тернополі розробляється проект щодо проведення очистки води. Як повідомляли пану Руслану, на сьогоднішній день останній завершений на 90%. Та чи реалізують у місті зазначений проект, чи Тернопільський став перетвориться на болото, чоловіку невідомо.

Варто зазначити, що кореспондентка «Тернополян» телефонувала в управління Державної екологічної iнспекцiї у Тернопiльськiй області. Тільки від першого заступника Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Юрія Рослого не вдалося отримати інформацію з приводу стану «замурованої» Рудки. Юрій Володимирович відмовився коментувати, чому систематичні викиди нечистот потрапляють до ставу, посилаючись на відсутність на робочому місці компетентного по цьому питанню начальника держекоінспекції Едуарда Ференца. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернополяни  

Коментарі