Перший музей журналістики Європи та України – в Баворові на Тернопільщині (Фото)

Опубліковано:
25 Грудня, 2017

Ідею всього життя неординарного проекту, втілив у життя. уродженець Баворові, ветеран місцевої журналістики  член Національної спілки журналістів України, засновник та видавець та редактор незалежної газети «Кременецький вісник-С» Богдан Свіргун. Баворівський  музей  став другим аналогом у світі після Музею журналістики і новин, що функціонує у Вашингтоні( США).

– Вирішив за власний кошт щось цікаве створити у рідному селі, яке давно покинув. Адже жив і працював в Тернополі. в Бережанах,Козовій та Кременці- каже пан Богдан.

У Баворові народилися В’ячеслав Будзиновський, Сергій Степанишин, брати Степан і Володимир Слюсарі і сам Богдан Свіргун,люди, які внесли значну лепту  у журналістику Тернопільщини.

– Експонати збирав сам. Випрошував. Телефонував до журналістів. Степан Слюсар також уродженець Баворові, у свій час був  редактором чотирьох тернопільських обласних газет «Ровесник», «Тернопіль вечірній», «Свобода», «Нова тернопільська» приніс друкарську машинку, фотоапарат, диктофон, редакційне посвідчення.

– Я був у США, цікавився журналістикою,- сказав він на відкритті. – В Америці перший музей журналістики з’явився на околиці (в штаті Вірджинія – прим. Я.Б.). А вже через кілька років у Вашингтоні побудували величезне приміщення. На яке витратили 450 млн.доларів США. І перенесли експонати туди. Цей музей журналістики став світовим. –

Серед причин що дали поштовх зародженню музею. До його експонатів та оформлення приклався відомий в нашій області художник Володимир Якубовський, тут народилися і жили і продовжують працювати близько двох десятків журналістів.

Серед них:

– В’ячеслав Будзиновський (псевдонім Недоля)- галицький політик початку ХХ ст, публіцист,журналіст. Він був послом до австрійського парламенту, обраний у 1907,1911роках від округу Бучач-Монастирська-Підгайці. Коли у вересні 1914 року Львів зайняли російські війська, Будзиновський переїхав до Відня. Став членом Спілки визволення України, був делегатом ЗУНР як посол до австрійського парламенту. Помер у 1935  у Львові. Залишив після себе значну літературну спадщину-33 історичні, 9 гумористичних повістей, 29 економічно-політичних творів.

null

Фото автора

 

null

Фото автора

 

null

Фото автора

– Сергій Степанишин-головний редактор Рівненської обласної газети «Волинь»

– Степан і Володимир Слюсарі- відомі публіцисти і громадські діячі.

Баворів розташований на території Великогаївської об’єднаної територіальної громади. Тож її  голова Олег Кохман і староста села Надія Салабай підтримали  цю ідею тепер у приміщені контори колишнього колгоспу» Маяк» облаштували цілий музейний комплекс, за словами господині села Баворів пані Надії окрім музею журналістики буде історико- краєзнавчий, музей хліба і

Урочисто блакитну  стрічку перерізали із Богданом Свіргуном, голова тернопільської районної ради Андрій Галайко,голова Великогаївської об’єднаної територіальної громади,до якої належить село Баворів, Олег Кохман. Місцеві священики отці Василь і Микола освятили приміщення музею журналістики. На відкритті виступили відомі краєзнавці, журналісти, ветерани пера ,об’єктиву, мікрофону Михайло Кониськів, Степан Слюсар,Ігор Дуда, Іллярій Пилипець, Богдан Кусень, староста села Надія Сала бай. Голова територіальної громади Олег Кохман вручив подяку Богдану Свергуну, чимало добрих слів найого адресу лунало не лише від тернопільських. Кременецьких гостей,але своїх дорогих земляків. І звісно журналістів-літописців сучасної доби незалежної України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #баворів, #журналістика, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: