Історія Марти Вінтер, яку варто знати всім

Опубліковано:
21 Грудня, 2017

Книга Наомі Моргенштерн «The Daughter We Had Always Wanted: The Story of Marta» є досить відомою у світі, присвяченою темі Голокосту. Учні і студенти з Ізраїлю, Німеччини, США, Великої Британії  дізнаються з її сторінок про трагічні події знищення євреїв німецькими нацистами під час Другої світової війни. Нещодавно книгу було перекладено українською мовою і представлено широкому загалові читачів у Тернополі і Чорткові.

Надзвичайно трагічна, сповнена болю і смутку, книга таки дійшла до читачів рідного містечка її героїні – Чорткова. Переклад видання, яке в україномовному варіанті має назву «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти» здійснив перекладач Антон Степаненко.  А ідея перекладу  належить громадській правозахисній організації «Гельсінська ініціатива – ХХІ». Ця робота не була частиною будь-якого формального проекту та не фінансувалася будь-якими фізичними або юридичними особами, як українськими, так й іноземними. На це була лише добра воля ініціаторів видання, які шанують історичну пам’ять.

Читайте також

Життєва історія: Збирали виноград разом з ведмедем

Організатори приурочили презентацію книги до 69-тої  річниці  підписання Загальної декларації прав людини ООН і провели захід у Тернопільській науковій універсальній бібліотеці та у Чортківському  гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського.

Нещодавно книга увійшла у серію «Бібліотека спогадів про Голокост» Українського центру вивчення історії Голокосту. Її буде безкоштовно поширено у бібліотеках, навчальних закладах, в інформаційних програмах низки неурядових організацій.

-У книжці йдеться про дивовижний порятунок у роки нацистської окупації шестирічної дівчинки-єврейки Марти Вінтер із міста Чорткова. Марті дуже поталанило – доля подарувала їй багатьох людей, як рідних так і абсолютно незнайомих, котрі не раз рятували її, ризикуючи власним життям. Завдяки їм Марта пережила катастрофу та змогла подарувати нам власну історію, – розповідає голова громадської правозахисної організації «Гельсінська ініціатива – ХХІ», відомий громадський діяч Олександр Степаненко. – Історичним тлом  розповіді є трагедія єврейської громади Чорткова у 1941–44 роках, яка завершилася майже повним її знищенням. Книжка є  промовистим кроком до визнання  трагедії єврейства, як нашої спільної трагедії. Ми відчуваємо однакову скорботу за усіма жертвами Другої світової війни незалежно від того, якою мовою розмовляли ці люди, у якому храмі вони молилися, і де мешкали: в українському селі, польському кварталі, чи єврейському штетлі. Ми присвячуємо її Марті Вінтер, її батькам Ізраелю та Нетті, родині Шульців, а також пам’яті усіх тих, чиї історії ми вже ніколи не почуємо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вінтер, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #урок
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: