Тарас Демкура представив успішні проекти з культурної дипломатії на міжнародній конференції у Києві

Опубліковано:
20 Грудня, 2017

Національне Бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні за підтримки та у співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні ініціювало міжнародну конференцію «Культурні відносини України та ЄС: перші досягнення», яка відбулася у Києві 14 грудня 2017 року. Це було масштабне підведення підсумків року щодо набуття чинності Угоди про асоціацію Україна-ЄС у культурній галузі. Окрім того, її спікери та учасники обговорювали стратегії співпраці Україна-ЄС у розрізі культурних та креативних напрямків.

null

 

null

Учасниками міжнародної конференції «Культурні відносини Україна – ЄС: перші досягнення» стало майже 250 представників культурних, креативних та аудіовізуальних індустрій, громадських інституцій і проектів, державних, муніципальних та локальних органів влади, EUNIC та країн-членів ЄС, ЕАСЕА. Серед поважних гостей – Міністр культури України Євген Нищук, директор програми ЄС «Креативна Європа» Катаріна Рідігер, голова Представництва ЄС в Україні Хьюго Мінгарелі, директор Ґете-інституту Беате Кьолер, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності ВРУ Микола Княжицький, віце-прем’єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-президент Міжнародної торгової палати Тарас Демкура, директори культурних інституцій країн-членів ЄС, представники іноземних дипломатичних представництв в Україні.

Під час заходу було розглянуто такі теми, як культурна дипломатія у розрізі відносин Україна – ЄС; презентація концепції та стратегії співпраці Україна – ЄС на 2018-2020 роки; висвітлення наявних можливостей підтримки культурних та креативних проектів з боку ЄС та Української держави; показ успішних проектів Україна – ЄС.

null

Захід відкрили голова Представництва ЄС в Україні Хьюго Мінгарелі та Міністр культури України Євген Нищук.

Культура лежить в основі європейських цінностей, тож Україні для зближення з Євросоюзом потрібно налагоджувати ефективний культурний діалог з країнами-членами ЄС. Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Хьюго Мінгарелі.

null

 

null

«Культура є серцевиною європейської системи цінностей. Якщо ви хочете підтримати систему цінностей, у якій ми живемо, вам потрібно сфокусуватися на культурі. Сьогодні немає потреби пояснювати, чому потрібно налаштовувати діалог між Україною та ЄС у плані зміцнення співпраці, просування наших спільних інтересів і цінностей, і українська культура відіграє велику роль у цьому діалозі. У галузі культури теж можуть бути створені нові робочі місця для українців, аби вони не виїздили за кордон. Але щоб креативні індустрії процвітали, потрібні створити правильні економічні умови. Міжкультурний діалог є пріоритетним способом налагодження ефективних відносин між різними громадами і важливу роль у цьому культурної спадщини. Потрібно зробити все можливе, щоб зберегти культурну спадщину України, щоб українці розуміли, що Україна як держава належить саме українцям, які мають доволі багату історію і різноманітну культуру», – наголосив Мінгарелі.

null

Він висловив переконання у необхідності посилення співпраці Представництва ЄС в Україні з діячами культури, щоб разом просувати Україну за кордоном і зустріти названі виклики.

null

Міністр культури України Євген Нищук  подякував Представництву ЄС в Україні та Національному Бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні за організацію конференції, яка дає можливість звернути увагу на ту важливу роль, яку відіграє культура у політичному, економічному та соціальному розвитку країни, а також виступає потужним інструментом у налагодженні міжнародних відносин.

null

«Співробітництво між Україною та ЄС у галузі культури має на меті заохочення міжкультурного діалогу, розширення культурних обмінів, сприяння розвитку співробітництва в галузі культури, мобільності об’єктів мистецтва та митців України та ЄС. Надзвичайно важливою у цьому контексті є участь України у програмі ЄС «Креативна Європа», яка дає можливість українським культурним інституціям приєднатися до європейських професійних мереж, знаходити партнерів та реалізовувати різноманітні спільні міжнародні проекти, роблячи свій внесок  в розвиток і просування української культури», – наголосив Євген Нищук.

null

У рамках конференції відбулася подіумна дискусія – «Культурні відносини Україна – ЄС: наявні сильні та слабкі сторони – шляхи ви будови»,  а також спеціальна сесія  «Формати співпраці Україна –ЄС: наявні та майбутні» та «Культурна дипломатія України: внутрішній та зовнішній фронт».

null

У дискусійній панелі щодо культурної дипломатії підсумки підвели заступник Міністра культури Юрій Рибачук (презентація Культурного Фонду), Другий Секретар Департаменту МЗС України Ірина Шум (презентація Українського інституту), засновник фестивалю «ГОГОЛЬФЕСТ» Вадим Троїцький, засновник культурного холдингу «Павло Гудімов арт-проект» Павло Гудімов, віце-президент Міжнародної торгової палати Тарас Демкура (презентація культурних проектів).

null

 

null

Також на дискусійних панелях виступили начальник управління публічної дипломатії МЗС Анатолій Соловей, директор Британської Ради в Україні Сайгон Вільямс, керівник Національної програми бюро ЄС «Креативна Європа» в Україні Юлія Федів та інші експерти.

null

«Я мав нагоду поділитися нашими здобутками в напрямку культурної дипломатії, зокрема про успішну реалізацію проектів «Під Зорею Пінзеля», етногалерея «Спадок» та міжнародні фестивалі старожитніх авто від музею «Ретро-кортеж». Від нашого проекту «Під Зорею Пінзеля» ми презентували альбом «Таїна Пінзеля». Вважаю, що виставка робіт Пінзеля в Луврі в 2012 році стала першим масштабним проектом України в рамках культурної дипломатії. Тепер наш альбом буде на столі в керівників МЗС, Міністерства культури, представників ЄС та проекту «Креативна Європа». Він є і буде надалі гідною промоцією нашого історичного та культурного надбання.

null

Рекомендую всім відвідувати такі заходи, оскільки завжди є нагода почути щось нове та поспілкуватися в неформальній атмосфері з лідерами думок та представниками влади. Разом керівниками наших проектів Наталію Волощук та Тетяною Фариною плідно поспілкувалися з начальником управління публічної дипломатії МЗС Анатолієм Соловеєм про те, як скоординувати наші спільні дії в галузі культурної дипломатії. Ми отримали запрошення на зустріч, щоб обговорити та спланувати всі заходи на наступний рік. Це вже перші конкретні кроки та результати конференції.

null

 

null

Опісля ми мали нагоду поспілкуватися зі всіма представниками бюро «Креативна Європа», представниками Міністерства закордонних справ та Міністерства культури України та домовитися про координацію дій в напрямку культурної дипломатії», – розповів Тарас Демкура.

null

Модераторами дискусій були доктор історичних наук, телеведучий, заслужений журналіст України Данило Яневський та письменник, журналіст, віце-президент Пені-клубу і Президент французького Ордена Почесного Легіону Андрій Курков.

null

Під час конференції також презентували Український культурний фонд та успішні проекти Україна – ЄС: «Музей Гончара – Креативна Європа», «Тустань – Креативна Європа», нові проекти NSA-LA, орієнтовані на культуру та інші.

null

 

null

Кульмінацією конференції стала вистава «ЦеШО» від Владислава Троїцького.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #конференція, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #проект, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: