Аграрна Тернопільщина: молоко з сільського двору

Опубліковано:
13 Грудня, 2017

З першого січня 2018 року згідно з угодою з асоціацією Євросоюзу, переробні харчові підприємства України більше не зможуть купувати молоко другого  сорту, те яке збирали  у селянських домогосподарствах. У Мінагрополітики зазначили, що на вітчизняному ринку близько25 відсотків молока домогосподарств, і саме з нього у більшості випадків скаржаться споживачі. На полицях спецмагазинів, фірмових заводів, комбінатів та продовольчих магазинів, що мають право на реалізацію молокопродуктів- екстра – класу, вищого, першого сорту.

Одразу ж аграрний журналіст Ярослав Бачинський звернувся. до багатолітнього керівника багатогалузевого обслуговуючого кооперативу» Ратай» Заліщицького району, кандидата сільськогосподарських наук Ігоря Марусяка.

-Ігоре Михайловичу, очолюваний вами  кооператив   вже восьмий рік  тісно співпрацює з тими селянами хто продає молоко у селах району. Ви  взялися за нову справу, таку конче необхідну і своєчасну.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: молоді сади краю
Аграрна Тернопільщина: Екологічно чисте молоко з Лозової
Тернопільський фермер з американським досвідом розкрив секрети успіху

Прикро, що 80 відсотків  сільського молока із району йде на переробні підприємства Борщова, Бучача, Хоросткова,  не Чорткова. вже не перший рік  не сплачують жодної копійки до місцевого бюджету, і така картина вже не перший рік. Приймальники офіційно не зареєстровані.

– Яка доля молока другого   після Нового року, українці так через свої мізерні пенсії, низькі зарплати споживають менше  молокопродуктів, незабезпечені ними в повній мірі, згідно раціонів вихованці дитячих садків, учні початкових класів, закладів системи соціального захисту населення. На прилавках наших магазинів вже давно реалізують молока і масло з Білорусії. іноді йогурти, ряжанка, кефіри сумнівної якості, термін зберігання, яких   давно минув. Молокозаводи з державних підприємств набули приватної власності. Пригадую два аналогічних підприємства були на території Заліщицького району.

– Заліщицький маслозавод викупили інвестори  з Рівненського сирзаводу, обладнання частково вивезли, порізали на метал. Правда досі хоч зберігають, сторожову службу. Право  земельної власності території юридично не оформили, жодних податків  у місцевий бюджет не сплачують. Ще сумніша доля Товстенського, пакет акції . якого придбали заїжджі аграрні ділки з Чорткова. Вони за безцінь продали на метал   обладнання молокозаводу. Зараз до основи розбирають будівельний фундамет,інші будматеріали дано вже розікрали. Практично на цих двох переробних заводах втратили роботу понад 60 осіб. Такі сумні реалії.

Коли готувався цей матеріал до друку стало відомо, що  Міністерство агрополітики України відтермінувало дану вимогу ЄС до 1 липня 2018 року,  побоюючись соціальної напруги в українському селі. А переробники через дефіцит продукту, прийматимуть молоко другого сорту. І ще одне, що спеціалізованих  фермерських молочних господарств на Тернопільщині обмаль, можна порахувати на пальцях однієї руки. Сьогодні  вони виробляють до 7 відсотків валової сільгосппродукції усього аграрного комплексу області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #молоко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сир, #сільське господарство, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: