Мало знати свої обов’язки, треба їх ще й виконувати (Фото)

Опубліковано:
12 Грудня, 2017

Під час Тижня права у Тернопільській міській бібліотеці №5 відбувся громадський форум «Підліток і злочин: джерело та характер». Про правову освіту розповіли гості заходу Неля Атаманчук – головний спеціаліст відділу правової роботи головного управління юстиції Тернопільської області та Андрій Петренко – працівник міського відділу поліції.

Слухачами були восьмикласники ЗОШ №21. Вони ознайомились із видами відповідальності, які діють у сучасному суспільстві: цивільна, адміністративна, кримінальна. І саме тут з’ясувалась вельми цікава деталь: якщо підлітки добре знають свої права, то не дуже – обов’язки. А якщо доброчесно виконувати свої обов’язки, то тоді не доведеться порушувати права. Особливий акцент був поставлений на стосунки батьки-діти, і, навпаки. Ні для кого не секрет, дуже часто батьки «заплющують» очі на неадекватну поведінку своїх дітей і намагаються, незважаючи ні на що, захистити-вигородити свою кровинку, аби вона часом «не засвітилась» десь в поліцейському відділку. Добре це, а чи погано – згодом, як кажуть в Галичині, «дасться» чути: плачевні наслідки не забаряться і в недалекому майбутньому всім доведеться пожинати плачевні наслідки. Виявляється, зрив шкільного уроку підлітками розцінюється як правопорушення. І варто лише вчителеві написати у відповідні органи заяву на такий проступок учня, як у такому випадку складатиметься адміністративний протокол. Відповідно ст. 184 – та тягне за собою суцільний шлейф неприємностей: «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей». Спочатку це попередження, а потім стягнення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А якщо вони (діти) не досягли віку, за яким несуть відповідальність, то тоді штраф посилюється – від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

null

 Фото: Валентина Семеняк.

 

null

 Фото: Валентина Семеняк.

 

null

 Фото: Валентина Семеняк.

 

null

 Фото: Валентина Семеняк.

Підлітки ознайомились із правовою літературою, яку було презентовано на виставці, спеціально приуроченій до цього заходу. Окремо – із інформаційними буклетами: «Особливості цивільно-правової відповідальності неповнолітніх», «Адміністративна відповідальність неповнолітніх», «Кримінальна відповідальність неповнолітніх», «Скажи своє «НІ» алкоголю», «Дотримуйтесь правил Інтернет-безпеки» (посібник для дітей».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #закон, #злочин, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підлітки, #права, #тернопіль, #тернопільські новини, #характер
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: