Душпастир із Заліщицького краю

Опубліковано:
9 Грудня, 2017

Жителі  мальовничого села Литячів гордяться своїм земляком. Тут виріс і пішов у доросле життя високопреосвященний владика, архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир.

Кир Володимир  народився на Вінничині, але довший час  проживав зі своїми рідними  у селі Литячах, де закінчив  Дорогичівську середню школу.  Після закінчення підпільної семінарії,  27 травня 1982 року  отримав   ієрейські свячення.

Через усе своє життя  ревно сповідує  духовний пастир  велику обітницю  служіння Богові  і Церкві.  У часи підпілля  о. Володимир Війтишин здійснював  душпастирську діяльність  у багатьох місцевостях  Тернопільщини та Івано-Франківщини.  Разом  із декількома священиками,  під проводом владики  Павла Василика,  підписав заяву  про вихід  УГКЦ з підпілля.  Був членом делегації  до Москви  за легалізацію підпільної УГКЦ.

Після  виходу УГКЦ з підпілля  продовжив  вивчати  богослов’я:  навчався в Івано-Франківському  теологічно-катехитичному духовному інституті, відтак –  у Люблінському католицькому університеті,  де  в 2002 році  отримав  ліцензіат  з пасторальної  теології.  З 1990 року  –  парох і декан  Тлумача,  перебував на різних посадах  у Коломийсько-Чернівецькій  єпархії.  А 12 липня 2011 року  іменований  та інтронізований  на архієпископа  і митрополита Івано-Франківського.

Цьогоріч  архієпископ  Кир Володимир  здійснив  відвідини  рідних йому місць:  побував на зустрічі  зі своїми однокласниками – випускниками школи у Дорогичівці,  а також  молився разом із  вірянами  у товстенському храмі під час храмового свята на честь архістратига Михаїла.  

– Свято за участю митрополита у нашому рідному Товстому справді було величним, – розповідає директор Заліщицької бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Ольга Тракало. –  На святій літургії  архієпископу Володимиру  співслужили  студенти-семінаристи  з Івано-Франківська, молились  отець Ігор Леськів – парох  церкви архістратига Михаїла, декан Товстенського  деканату  УГКЦ та  отець Степан Війтишин,  а також священики-парохи  із  Буряківки, Головчинців,  Лисівців, Поділля, Солоного та отець Іван Сендзюк  із Заліщиків. Архієпископ і митрополит  Івано-Франківський Кир Володимир  привітав   священиків храму  Ігоря Леськіва і Степана Війтишина  із 25-ою річницею душпастирського служіння,  бажаючи  їм  і надалі  успіхів  та плідної праці, яку вони звершують  на духовній ниві  у співпраці з Богом.

Не оминув своєю увагою  Кир Володимир  важливу дату  в історії сьогодення –  річницю  Революції Гідності  і закликав до спільної молитви до Господа  за  жаданий мир  та Боже благословення для нашої Батьківщини. Велично звучав у спільному виконанні вірних гімн «Боже  Великий, Єдиний». Кир Володимир уділив присутнім своє архієрейське благословення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #молитва, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: