Книжку про батька президента презентуватиме донька

Опубліковано:
5 Грудня, 2017

Майже щороку на світ Божий з’являються нові книги з новою правдивою інформацією, яка поступово заповнює прогалини і білі плями у нашій з вами «українській» свідомості. Ось і знову цієї середи в мистецькій залі обласної бібліотеки для молоді, що в Тернополі, о 15.00 відбудеться довгоочікувана презентація історичної надважливої книги для сьогодення «Кирило Осьмак: автопортрет у листах на тлі Владімірского централу». Авторка – донька Наталя Осьмак. Це книга про батька – президента Української Визвольної Ради, багаторічного в’язня сталінських концтаборів.

Листи Кирила Осьмака до рідних з Владімірского централу  –   документ неабиякої ваги та сили. Несвобода, регламентоване коло адресатів, суворе обмеження тематики, волевиявлення думки, цензурний зашморг над кожним словом… Та все ж це єдине вікно у світ, єдина можливість подати свій голос, хоч якось виявити себе. Єдина надія, що тебе почують “на розпуттях велелюдних”, така ефемерна і така дорогоцінна ниточка зв’язку між близькими людьми, промінчик розкоші людського спілкування.

Кирило Осьмак (1890–1960) – голова Української  Головної Визвольної Ради (УГВР), знакова постать у нашій новітній історії, хоч і недостатньо знана (один із болючих парадоксів нашого «хронічно недорозвиненого», за І. Лисяком-Рудницьким, суспільства!) серед українського загалу. Лише після здобуття незалежності, завдяки доступу до засекреченої, спаплюженої інформації, його ім’я посіло гідне місце у свідомості сучасного українця. Як видатного діяча, гідного репрезентанта активного українства, здатного і готового в умовах несвободи чинити опір колоніальному тискові й гнітові тоталітаризму.

null

До слова.

Наталя Осьмак об’їздила всі місця в Росії,, де відбував покарання та вчився її тато.Шукала документи і свідків тих подій у Карпатах, Києві та Львові, Невтомно сприяє створенню документальних  фільмів про нього, пише книжки. Завдяки її активній громадянській позиції та щирій любові до батька, прах Кирила Осьмака перевезений до України. Український президент спочиває не біля мурів Володимирської в’язниці, а на Байковому кладовищі, під козацьким хрестом.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #осьмак, #презентація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: