Овації, сльози та непідробні емоції: в Тернополі влаштували допрем’єрний показ «Кіборгів»

Опубліковано:
3 Грудня, 2017

Сльози, обійми та хвилювання — допрем’єрний показ повнометражного художнього фільму Ахтема Сеїтаблаєва «Кіборги» зворушив тернополян. Стрічку про оборону Донецького аеропорту показали в тернопільському кінотеатрі «Сінема Сіті» 1 грудня. На показ приїхали актори, які зіграли головні ролі, – пише Доба.

Для акторів фільм особливий

Тернополянин Роман Ясиновський — бездоганно зіграв кіборга-зірвиголову з позивним «Гід». Каже, що для нього цей фільм особливий.

— Кожен відчував на собі велику відповідальність. Ця стрічка про героїв, які народжувались і народжуються зараз в полум’ї цієї війни, тому актори віддавали всіх себе, аби втілити своєю грою їхні образи, — зазначив він.

Під час показу Роман не знаходив собі місця в залі: кілька разів пересідав, виходив. Коли затихнуть овації він зізнається, що дуже хвилювався, тим паче, що у залі були його рідні.

Актор Віктор Жданов зіграв кіборга з позивним «Старий», який своєю колоритністю та мудрістю стає рідним глядачу ледь не з перших кадрів. Зізнався, що раніше працював у Донецьку і під час війни відчув, що чогось не доробив для України. Участь у «Кіборгах» якраз стала тією можливістю зробити свій індивідуальний внесок, як в нашу спільну перемогу, так в українську культуру та кінематограф в цілому.

Макар Тихомиров у фільмі — один з головних героїв з позивним «Мажор», робота для нього стала унікальною та незабутньою можливістю познайомитись із реальними «кіборгами», які погодились консультувати знімальну групу під час зйомок. Знайомство з людьми, які пройшли через пекло, спочатку збентежило хлопця, однак зовсім скоро він усвідомив, що між ними багато спільного. Взагалі знайомство з військовими наставниками сильно вразило увесь акторський склад стрічки, буквально змінило їх світогляд і цінності.

#Янебайдужий

Над фільмом працював реальний кіборг з Тернополя Андрій Шараскін. Він став прототипом одного з головних героїв з позивним «Серпень». Разом драматургинею Наталкою Ворожбит їздив у зону проведення АТО. Вони відзняли сотні годин інтерв’ю з захисниками України, багатьох з яких вже немає в живих. Записали сотні історій із різних підрозділів по всій лінії фронту. З частинок цих реальних історій, які Наталія пропустила через себе, склався цей живий і правдивий сценарій інтерпретований у високохудожню драму.

Бюджет фільму складає майже 48 мільйонів гривень. Повний хронометраж становить 4 години, формат показу в кінотеатрах всього 1 година 50 хвилин. За рік після офіційної прем’єри очікують телевізійну версію стрічки «Кіборги», де у 4 серіях глядачі зможуть побачити приголомшливі сцени, які не були показані в кінотеатрі.

— Це потужний крок не тільки в українському кінематографі, а й значна перемога в інформаційній війні, всупереч пропаганді яку поширює країна-агресор, — зазначає заступник міського голови Леонід Бицюра, який також є головою Тернопільської кінокомісії.

Команда фільму «Кіборги» спільно з Міністерством інформаційної політики, фондом «Повернись живим» та Державним агентством з питань кіно роблять спільну акцію #ЯНЕБАЙДУЖИЙ! Кожні 5 гривень з квитка на фільм «Кіборги» підуть на допомогу сім’ям воїнів, які загинули в Донецькому аеропорті. Тобто в кожного глядача є нагода окрім того, щоб отримати задоволення від фільму, зробити добрий вчинок розпочавши кругообіг добра.

«Не стримували сліз»

Після показу вражений зал аплодував сточи. Дехто з присутніх не міг мовити і слова, дехто плакав.

Ольга виходить з залу з мокрими очима, зізнається, що тепер вона розуміє свою подругу, котра від початку війни волонтерить та їздить в зону АТО. Каже, що зараз вже люди думають про підготовку до свят, а події на Сході країни стають для нас малопомітною 5-хвилинною статистикою із сюжетів новин. Однак після перегляду фільму ніхто не зможе залишитись байдужим і зрозуміє, що нам потрібно об’єднуватись.

У коридорі зустрічаємо родича Романа Ясиновського. Він вважає, що стрічка потрібна для нашої молоді.

— Атмосферність така ніби я був в тому аеропорті разом з хлопцями, переживання було сильним, свого часу я також воював, тому на мене побачене склало неймовірне враження.

Студент Ігор, вийшовши із кінозалу, ніяк не міг оговтатись і підібрати слів про те, що він зараз відчуває.

— Стрічка тримала в такій напрузі, що аж мурашки по спині бігали, — говорить він.

Фільм «Кіборги» — добра нагода побачити події дещо збоку: послухати суперечки про Майдан, про Крим, про АТО, про українців які перейшли на бік ДНР та ЛНР. А ще ця стрічка про мир. Самі актори вважають стрічку позитивною, бо хоч значні жертви й були, ті, хто символізує майбутнє, мають жити далі.

Олександр НАЗАРЕЦЬ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війно, #кіборг, #кіно, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: