З ініціативи УГП фахівці в Тернополі розповіли, як менше платити за тепло

Опубліковано:
30 Листопада, 2017

Старе обладнання, зношені мережі, монополізація — головні проблеми ринку теплопостачання. Круглий стіл: «Стан теплоенергетичної галузі в містах України. Перспективи та стратегії розвитку» ініціювала Українська Галицька Партія.

Економічна група Української Галицької Партії, в якій вже тривалий час працюють науковці, фінансисти, партійці та просто небайдужі українці, ретельно вивчала проблеми теплопостачання. Досліджували ситуацію в містах Галичини, та в Тернополі зокрема.

Активісти УГП переконані, що містам слід оприлюднити та вдосконалити стратегію теплопостачання. А ще важливо провести зовнішній аудит теплопостачальних підприємств, аби зрозуміти, де є найбільші втрати тепла, а, відповідно, наших грошей.

— В нас дуже великі втрати в системі транзиту та виробництва теплової енергії. Тому теплокомуненерго отримують дотації. Радянські системи теплопостачання сьогодні вимагають реформування і адаптації до ринкових конкурентних умов, — говорить експерт економічної групи Української Галицької Партії, доктор економічних наук Віктор Борщевський.

На думку фахівця, слід розділити вироблення теплової енергії і транзит тепла до будинків, саме це дозволить підрахувати витрати. Також слід допустити приватні структури на ринок, що дозволить зробити ціни ринковими.

— В рамках роботи в економічній групі ми детально проаналізували стан справ на сьогодні в сфері теплопостачання. Ми вивчили іноземний досвід, дослідили правове регулювання. Вже на основі цього всього сформували свою позицію та модель, яку нам слід обрати, щоб реформувати цю галузь, — розповідає координаторка економічної групи Української Галицької Партії Галина Васильченко.

— У Європі тепло до осель постачають підприємства різних форм власності, 40% — приватники. В Україні це теж дозволено законом, але підприємці не поспішають пропонувати свої послуги, хоч тепло у них було б дешевшим, бо вони мають нагоду використовувати не тільки газ, а й інші види палива. Зараз ми всі залежні від підприємств-монополістів, які, до речі, теж сидять на «газовій голці». Замкнуте коло розірвати складно, але можливо, — вважає голова Тернопільської міської організації Української Галицької Партії Ірина Яремчук.

Голова фракції УГП У Львівській міській раді Тарас Чолій досліджував, як працюють підприємства теплової енергетики за кордоном. Він вважає, що радянську систему теплопостачання, яка нам дісталась у спадок, треба змінювати. Експерт наводить приклад країн північної Європи, каже, клімат там найбільше схожий на наш.

— Там працюють на різних видах палива: вугілля, газ, навіть сміття. Наприклад, ми були на сміттєспалювальному заводі в Познані, то там шкоди довкіллю практично нема. З димаря йде не дим, а пара, бо стоять сучасні фільтри. На території заводу нема поганого запаху взагалі. Калорійність, правда, в кілька разів менша, але спалення сміття дозволяє теж генерувати тепло і приносити нам прибуток, — каже Тарас Чолій.

Експерти УГП вважають, що в Україні теж потрібні приватні компанії, які виробляють теплову енергію з різних видів палива, але робота таких підприємств не має шкодити довкіллю і бути, перш за все, екологічною.

Під час роботи круглого столу партійці долучили до обговорень фахівці, спільно з якими активісти УГП продовжать роботу задля реформування галузі теплопостачання.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #нарада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тепло, #тернопіль, #тернопільські новини, #угп
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: