Дитячий гастрит: стрес небезпечніший від сухариків

Опубліковано:
27 Листопада, 2017

Не раз ставала свідком, як малі школярики купували на великій перерві солодощі і солоні снеки. Батьки дають їм гроші швидше за все на булочки чи тому подібне, але дитячі смаки приваблюють малих покупців зовсім до іншого.

 

Завжди думала, що саме це (вживання чіпсів і сухариків) є причиною гастриту в школярів. Аби підтвердити свої здогади, зустрілася з тернопільським гастроентерологом, кандидатом медичних наук Юрієм Івановичем Бутницьким. Але він мої думки… спростував. Мовляв, і сухарики, і чіпси дітям їсти можна. Тільки в міру.

 

«От як дитина може відмовитися від сухариків, якщо всі в класі їх їдять? Вона буде почуватися обділеною, — пояснює тернопільський лікар. — За моїми спостереженнями, якраз не їжа є причиною дитячого гастриту, а стрес. Тепер дітей почали давати до школи в шість років. Серед них є такі затяті відмінники, що дуже все беруть собі до голови, переживають. Тому я думаю, що головну роль в дитячому гастриті відіграє саме стрес».

 

Гастроентеролог каже, що майже всі його маленькі пацієнти добре доглянуті – батьки дбають про їхнє харчування, про вітамінізацію. Але якість їжі — теж не основний фактор, бо гастрит є у дітей як з бідних, так і заможних родин. Тому причина все-таки — на нервовому грунті.

 

«Раніше вважалося, начебто в дітей гастриту бути не може, — продовжує Юрій Бутницький. — Та це не так. Якщо є орган, то може бути і його хвороба. Але психологія батьків така: коли мене щось болить, то я це відчуваю і піду до лікаря. А якщо живіт болить у дитини, то, мабуть, вона щось не те з’їла. Одним словом, списують на щось інше, а не на гастрит. Тому найчастіше саме батьки задавнюють гастрит у дітей».

 

Інша проблема — батьки дуже бояться, аби дитина не пропустила школу, якщо прийдеться лягти в лікарню. «Тягнуть до канікул. На канікулах в нашій лікарні всі ліжка будуть заповнені», — констатує сумну тенденцію Юрій Іванович. Він приймає у кабінеті ендоскопії Тернопільської міської дитячої лікарні, що на території обласної дорослої. І з року в рік спостерігає таку «канікульну» проблему. Інша небезпечна тенденція, це те, що молоді дівчата навіть з 10 років починають слідкувати за фігурою і намагаються схуднути. На це особливо треба звернути увагу батькам.

 

А правда це чи міф про генетичну схильність до гастриту? «Так, це правда, — підтверджує Юрій Бутницький. — Недавно в нашому кабінеті була 12-річна дівчинка. Кілька років тому вона мала виразку. Недавно знов почалися болі, прийшли з мамою до нас. Під час ендоскопії виявлено дві виразки дванадцятипалої кишки і повну ерозію в шлунку. Таке рідко коли буває, навіть в дорослих. У мами дівчинки також є виразка. Така ж патологія – в старшої сестри. Тому справді, генетична схильність до гастриту є».

 

А чи правда, що у дітей гастрит можуть спровокувати паразити, зокрема глисти? Юрій Іванович відповідає, що так, бо паразити призводять до інтоксикації організму. «Але наші батьки в такому випадку починають займатися самолікуванням. Дають дітям препарати від глистів, а вони мають побічну дію. І вже після того починається гастрит», — пояснює медик.

 

Гастроентеролог розповідає, що збудник гастриту — бактерія гелікобактер пілорі — може циркулювати в сім’ї і члени родини будуть заражатися нею. «Але це не стовідсоткова ймовірність захворіти, – уточнює медик. — Вони можуть їсти одними приборами, але хтось захворіє на гастрит, а хтось — ні. Крім того, гелікобактер не завжди спричиняє запалення шлунка. Дехто може бути просто носієм цієї бактерії. Наприклад, часто до мене приходять призовники, яким треба зняти діагноз «гастрит». Їм його поставили ще в підлітковому віці. Під час ендоскопії я гастриту не виявляю, а беру мазок на гелікобактер – він позитивний. І це тоді, коли сам пацієнт ніяких скарг не має. Значить, є бактеріоносійство. Якщо в такого пацієнта колись виникне запалення, то воно буде ускладнене гелікобактером».

 

Але цього захворювання не варто панічно боятися. Юрій Бутницький каже, що його пацієнти виліковуються від гастриту і насолоджуються життям: «Років двадцять тому в одній тільки обласній лікарні Тернополя на рік було більше ста операцій шлунку з приводу ускладнень виразкової хвороби. Тепер таких операцій в рік тільки три-чотири, бо з’явилися нові прогресивні ліки. Гастрит тепер можна вилікувати! Але треба звернутися до спеціаліста, а не займатися самолікуванням».

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: