Тільки 10% тернополян зможуть встановити індопалення

24.11.2017 21:43   Джерело: 20 хвилин
Опубліковано : Новини Тернопілля

Новий закон «Про житлово-комунальні послуги» дозволить власникам житла у багатоквартирних будинках лише за окремих умов від’єднатись від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, - пише 20 хвилин

«За» ініціативу у другому читанні проголосували депутати Верховної Ради 9 листопада. Головна умова закону – аби відключитись від централізованого опалення та постачання гарячої води, потрібно, аби не менше половини власників квартир у багатоквартирному будинку вже мали індивідуальне опалення. Ця новина швидко розлетілась по ЗМІ та соцмережах і викликала активне обговорення.

- Дуже зраділа, прочитавши, що тепер можна встановити індивідуальне опалення, - розповідає мешканка будинку на вул. В. Великого, 4 Лариса Швець. – Будинок у нас старий. Десять років тому, коли це було дозволено, ми не мали можливості встановити індивідуальне опалення. А потім уже і дозволи не видавали. Куди ж тепер мені звертатись, щоб мати власне тепло, бо із закону нічого не зрозуміло? 

Подібні питання у соцмережах лишають десятки тернополян. Навіть рахують, у скільки їм обійдеться встановлення індопалення. 

Нагадаємо, що нині діючим законодавством заборонено встановлювати індопалення, за винятком тих будинків, де 100% власників квартир відмовляються від централізованого теплопостачання. А за самовільне встановлення автономних котлів навіть передбачені штрафи як для мешканців будинків, так і для газовиків.

Дозволів поки не дають

У Тернополі до системи центрального опалення підключені 41421 абонентів. А от скільки мають індвідуальне за два тижні, відколи ми зверталися за інформацією, не змогла порахувати ні одна з місцевих служб.

У міській раді про норми нового закону, видачу дозволів та процедуру встановлення індивідуального опалення нічого конкретного поки сказати не можуть. Адже закон ще не підписав президент. 

- Після підписання закону та його офіційного оприлюднення фахівці управління ЖКГ опрацюють і нададуть роз'яснення щодо встановлення індивідуального опалення у помешканнях, - коментують в міській раді. 

Як зазначив заступник міського голови Владислав Стемковський, щоб говорити про щось конкретно, потрібно прочитати останню редакцію закону, за яку проголосували у Верховній Раді. А наразі її навіть народні депутати не мають. 

- Куди звертатись, щоб отримати дозвіл на підключення індивідуального опалення? У Верховну Раду, - іронізує він. 

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» теж кажуть, що жодних вказівок щодо індопалення вони поки не отримували. 

Закон – для 10% тернополян

Як же все це працюватиме на практиці? Фактично новий закон про житлово-комунальні послуги поділить тернополян на дві категорії: ті, хто мають право встановити індивідуальне опалення, і тих, хто його так і не отримає. Адже головною умовою є те, що в будинку повинно бути не менше 50% квартир, які уже від’єднанні від центрального теплопостачання, говорить директор ПП «Тернопількомсервіс», у минулому – голова комісії з питань житлово-комунального господарства та благоустрою, а також очільник комісії  зі встановлення систем індивідуального опалення Юрій Вересюк.

- Якщо розібратися, то скористатися нормами цього закону зможуть лише 8-10% тернополян, - наголошує він. – За моїми даними, не більше 80 будинків у Тернополі мають більше, ніж 50% квартир, де уже встановлене індивідуальне опалення. Загалом же до системи центрального опалення підключено приблизно 800 будинків. Це дані трирічної давнини, але сумніваюся, що за цей час ситуація кардинально змінилася. 

Голова ГС «Рада голів ОСББ Тернополя» Сергій Лупак також наполягає, що із даним законом все непросто, бо окремі статті суперечать одна одній. 

- Я є окремим споживачем і хочу від’єднатись від централізованого опалення. Для цього мушу розірвати договір із  «Тернопільміськтеплокомуненерго».  А в 13 статті нового закону вказано, що це право не поширюється на індивідуально укладені договори, - пояснює пан Лупак. – Це можна зробити лише, якщо є колективний замовник, наприклад ОСББ чи ПП. Але це та редакція, яка йшла в другому читанні. Кінцевого закону, за який депутати голосували та внесли поправки, ще немає. 

Закон запрацює навесні

Колишній міський голова Тернополя, нардеп Роман Заставний переконаний, що Президент таки підпише цей закон. На його думу, місто зможе економити на індопаленні суттєві кошти. Нині з місцевого бюджету значні суми йдуть на дотації «Теплокомуненерго», які вже можна скоротити. 

Коли ж цей закон вступить в дію, пояснив керівник регіонального представництва Центру політичних студій і аналітики «Ейдос» Ігор Процик. За його словами, протягом 10 днів закон має підписати голова ВРУ, і ще 15 днів – президент України. Якщо гарант підпише цей закон, то він набуває чинності з наступного дня за днем його опублікування. Проте введений в дію він буде лише через шість місяців від цієї дати. 
 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 20 хвилин  

Коментарі