Шість причин для поліцейського – зупинити громадянина і перевірити документи

Коли поліція має право вас затримати, зупинити автомобіль або проникнути у ваш будинок?

20.11.2017 17:43   Джерело: Ukr.Media
Опубліковано : Новини Тернопілля

У столиці близько тижня діяв посилений режим охорони порядку, передає Ukr.Media. 4 тисячі правоохоронців перевіряли машини на в'їзді в столицю. Вимушені заходи підвищеної безпеки і кілометрові пробки на дорогах - наслідок передбачуваної терористичної загрози.

Посилили режим і на станціях метрополітену, території вокзалу і центральних вулицях Києва - повне бойове обмундирування правоохоронців у супроводі поліцейських собак. Одну людину могли зупинити і попросити пред'явити документи для ідентифікації особи, а також провести поверхневий огляд речей.

Всі ці заходи були спрямовані виключно на забезпечення безпеки законослухняних громадян, у всякому разі так заявляв представник Нацполиции. Люди почули про особливий режим охорони і закивали головою, мовляв, звичайно-звичайно, - "обшукайте мене", геть забувши про свої права. А ми нагадаємо, у яких випадках представники закону можуть зупинити вас чи ваше транспортний засіб і попросити пред'явити документи.

Коли можуть зупинити на вулиці

По відношенню до будь-якій людині поліцейський може застосувати заходи, прописані в ст. 31 Закону "Про поліцію" - попросити пред'явити документи, зупинити транспортний засіб, проникнути в житло або інше володіння особи. І потрібно бути готовим до того, що в центрі Києва вас можуть зупинити і попросити показати документи - таких випадків 6.

Якщо у вас є зовнішня схожість з особою, яка перебуває в розшуку або безвісти зниклої (може, вийшла за хлібом і забула повернутися додому - років 10 тому).

Є достатні підстави припускати, що ви задумали недобре та збираєтеся порушити закон (скажімо, у вас примружений погляд і в цей час ви вже дуже пильно дивіться на що йде попереду народного депутата і дістаєте вила).

Якщо раптом ви опинилися на території чи об'єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю (незрозумілих вітром занесло вас до лав активістів під Радою).

Зброю, боєприпаси, наркотики та інші речі, які заборонені для зберігання/використання або перевезення яких потребує спеціального дозволу - є таке? Чекайте перевірки документів.

Опинившись у місці вчинення правопорушення, дорожньо-транспортної пригоди або іншої надзвичайної події, будьте готові до того, що попросять пред'явити документи (проходили повз, і тут один мужик іншого з криком "Хто гівнюк?" ногою б'є).

У разі якщо ваші зовнішні ознаки або дії, транспортний засіб дають достатньо підстав вважати, що ви причетні до скоєння правопорушення, або транспортний засіб може бути знаряддям або об'єктом скоєння правопорушення (мовите з трактора, на якому намагаються штурмувати Адміністрацію президента).

Коли можуть зупинити машину

В Законі "Про поліцію" прописано 9 причин, за якими дорожня поліція може зупинити ваш транспорт і попросити пред'явити документи, відкрити машину для обшуку або поверхневого огляду:

водій порушив ПДР (типова ситуація на дорогах - проїхав на "червоний", не пропустив пішохода, перетнув "подвійну суцільну" і т. д., і ви як на зло не мер і не міністр);

є явні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу (дим стовпом з-під капота валить);

є підозри про те, що ви або ваша машина, або навіть пасажири вашого автомобіля мають відношення до ДТП або інших порушень закону (на переході панду збили, а у вас пом'ятий бампер і нахабні очі);

якщо транспортний засіб перебуває в розшуку ("позичили" машину у сусіда і забули повернути);

для здійснення опитування водія чи пасажирів про ДТП, що сталося або іншому порушенні закону, свідками якого вони є або могли бути ("їхали повз, а тут бачу - хтось панду на переході збив");

зупинити машину можуть і для залучення водія до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або як свідка для поліцейського в складанні протоколу ("мужик, чого сидиш тут на переході панду збили, потрібно першу допомогу надати");

якщо поліцейський прийняв рішення про обмеження або заборону руху ("рух перекрито - рятуємо панду, яку збили на переході");

якщо вантаж на вашому транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху (раптом вам заманеться перевести рояль на даху автомобіля, на якій вже закріплений диван);

порушено порядок визначення і використання на машині спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв, сюди ж можна віднести і брудний автомобільний номер або взагалі його відсутність.

Будь-які інші причини зупинки вашого транспортного засобу є незаконними - просто так, заради перевірки документів, дорожня поліція не має права зупиняти ваш автомобіль. Так і при зупинці зобов'язані чітко озвучити її причини.

Коли можуть увійти в будинок

Лише в трьох випадках представники закону можуть проникнути до вас додому без відповідного рішення суду:

для порятунку життя людей і цінного майна під час надзвичайних ситуацій (пожежа, землетрус тощо);

якщо раптом до вас в будинок забрався чоловік, якого підозрюють у вчиненні злочину (в вашу кватирку вповзає злодій, а повз проходить поліцейський - обов'язково і він вдерся у ваш будинок);

якщо вашому життю чи життю людей, які проживають з вами, загрожує небезпека (за зачиненими дверима чути крики "вбивають" і удари молотком, але при цьому ви не готуєте відбивні).

Навіть якщо правоохоронці проникли до вас в оселю за однією з трьох причин - будь-які їх дії не можуть обмежувати ваше право на використання власного майна. Поки вони злодія пов'язують, ви як раз має право і приготувати відбивні, і чай заварити - дозволено.

Важливо!

А якщо немає документів

Якщо вас зупинили на вулиці і попросили пред'явити документи (паспорт, студентський квиток, робоче посвідчення), а у вас з собою їх немає, будьте готові до можливого затримання. Поліція має право затримати вас на час до 3 годин і доставити у відділок для встановлення особи.

Якщо документ є, але виявиться підозрілим, скажімо, не вклеєна фотографія, 45 років відзначаєте вже місяць і немає часу сходити "оновити" - документ, звичайно, є недійсним, але як підтвердження особи використовуватися поліцейськими може.

Корисно знати

Я завжди з собою беру...

Ні, зараз мова навіть не про паспорт, який, здавалося б, повинен бути у людини завжди з собою - мало чи зупинять і документи зажадають. Мова про відеокамери. Пам'ятаєте цю пісеньку: "Я завжди з собою беру відеокамеру"?! Якщо ви не отримали чіткого пояснення або роз'яснення, чому вас зупинили на вулиці або змусили припаркувати машину і відкрити багажник - сміливо знімайте відбувається на камеру. Це радять і столичні адвокати - їм потім простіше буде довести в суді, що полісмени перевищили повноваження.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Ukr.Media  

Коментарі