Чи надовго вистачить субсидії?

13.11.2017 09:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Нещодавно в Тернополі розпочався опалювальний сезон. Жителі міста традиційно стикнулися з відомими усім проблемами – величезні рахунки за комунальні послуги та низький рівень енергоефективності житла.

Для багатьох людей єдина надія – це субсидії. Однак, чи надовго їх вистачить? Отож, трохи детальніше про інший бік субсидій та варіанти тепломодернізації будинку читайте в матеріалі.

Зараз у Тернополі міська рада реалізовує програму, яка передбачає співфінансування на утеплення будинку за схемою «70 на 30»: 70% коштів дадуть із міського бюджету, а інші 30% повинні надати самі мешканці будинку. Проте, не все так просто, як здається на перший погляд.

Читайте також

«В ногу з часом»: Як протягом останніх років у Тернополі змінилися вимоги до будівництва
У Тернополі очікують подорожчання за метр квадратний, покупцям квартир слід поспішати
Сучасне житло з розвиненою інфраструктурою: Ціни на квартири в новому районі Тернополя

- Старий житловий фонд можна зробити енергоефективним. Але навіть за програмою «70 на 30», коли місто готове виділити кошти, мешканці не завжди можуть знайти тих 30 відсотків, адже це теж великі кошти. У порівнянні кількість будинків, де реалізована ця програма, досить невелика. І проблема не в інформаційній частині, адже про цю програму знають. Просто всі надіються на субсидії, - розповідає директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла.

За словами експерта, жителям міста потрібно бути готовими до того, що субсидії будуть зменшуватися.

- Кожного року субсидії будуть обрізати, а з часом їх буде отримувати зовсім невелика кількість людей, - каже експерт.

З приходом зими кожен з нас стикається з питанням: чи варто вкладати кошти у старе житло, яке так важко зробити енергоефективним? Розуміємо, що субсидія – це тимчасове вирішення проблеми. Серед варіантів – житло у новому будинку, який відповідає останнім вимогам часу.

Розвинута  соціальна  інфраструктура житлових комплексів, благоустрій прибудинкової території, яка буде максимально задовольняти інтереси всіх майбутніх мешканців – це важлива складова якісного та сучасного житла.

В старих будинках всі комунікації зношенні, будинок є холодним, витрати на опалення – великі. Для того, щоб це помешкання зробити теплим, енергоефективним та економним потрібно утеплити фасад, облаштувати індивідуальне опалення, змінити вікна на металопластикові, замінити двері. Це все «влетить в копійочку».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі