Творчість тернопільського барокового генія Пінзеля знайшла прихильників у Чернівцях

Опубліковано:
5 Листопада, 2017

У червоній залі Чернівецького університету 31 жовтня 2017 року відбулася презентація проекту «Під Зорею Пінзеля» за участю директорів музеїв та бібліотек (Чернівецької обласної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка, обласної муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського, обласного краєзнавчого музею, картинної галереї та інших), мистецтвознавців, студентів, представників громадських організацій. В урочистому заході також взяли участь викладачі Богословського відділення КПБА при Чернівецькому національному університеті імені Ю.Федьковича, зокрема завідувач кафедри культурології, релігієзнавства та теології, доцент і священик Микола Шкрібляк, асистент, диякон Ігор Луцан, асистент О.Марчук.

null

 

null

Захід відкрив завідувач кафедри культурології, релігієзнавства та теології, отець Микола Шкрібляк.

null

Проект «Під Зорею Пінзеля» має на меті збереження та популяризацію мистецької спадщини Іоана Георгія Пінзеля. Важливим завданням є активізація мистецького середовища міст Західної України, заохочення молодих та вже добре відомих художників, скульпторів, керамістів, літературних, театральних та музичних діячів до створення мистецьких творів, перформенсів, інтерпретацій, присвячених творчості Іоанна Георга Пінзеля.

null

 

null

У рамках проекту відбулася репрезентація другого видання мистецького альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля» про творчість відомого вітчизняного скульптора середини XVIII століття, представника пізнього Бароко і Рококо Іоанна Георгія Пінзеля. Потреба в такій збірці виникла 5 років тому, коли, за словами мецената, віце-президента Міжнародної торгової палати, співвидавця альбому Тараса Демкури, роботи майстра виставлялись у Луврі. Тоді надрукували першу тисячу примірників. У книзі понад  сотня світлин, під кожною є напис  українською, польською та англійською мовами.

null

 

null

«Ще раз переконався, що робимо дуже потрібну справу, оскільки після завершення презентації люди довго не розходилися, студенти розпитували, як можна попасти в музеї Пінзеля і хто допоміг би організувати екскурсію до Бучача…

Крок за кроком, крапля за краплею наша команда просуває проект «Під зорею Пінзеля» в Україні, популяризуючи творчість всесвітньо відомого скульптора українського бароко 18 століття Яна-Георга Пінзеля», 0 додав Тарас Демкура.

null

Всі музеї Чернівців отримали в подарунок альбоми «Таїна Пінзеля» з метою продовження промоції спадщини відомого майстра.

null

Тарас Демкура висловлює подяку за надійне партнерство в проекті «Під зорею Пінзеля» відомому львівському дизайнеру Івоні Лобан, академічному хору «Чернівці» (художній керівник та диригент Надія Селезньова), учасники якого прикрасили цей захід. Велика подяка за допомогу в організації мистецтвознавцю Галині Матвіїшин, Олександру Матвію, Ніні Жиденко та колективу Чернівецького університету.

null

 

null

 

null

Чудову атмосферу створила солістка Чернівецької обласної філармонії, лауреату літературно-мистецької премії Сіді Таль Олена Урсуляк. Працівники Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету висловлюють щиру подяку Тарасу Демкурі за подарований альбом з автографом у бібліотечний фонд.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пінзель, #тернопіль, #тернопільські новини, #чернівці
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: