Тернопільські медики запевняють, що печінка – це надзвичайно важливий орган людини, який постійно фільтрує кров, очищає її від усього шкідливого, що потрапляє в організм. Тому, саме печінку обов’язково потрібно підтримувати, особливо з роками. Проте, на стан цього органу впливає не лише вік людини.

«Негативну роль відіграють і супутні захворювання – насамперед цукровий діабет і метаболічний синдром (так звані хвороби цивілізації). Менопауза у жінок, хоч і є природним станом, теж погіршує роботу печінки. Є й інші небезпечні моменти. В першу чергу зловживання алкоголем; потім смачна і надмірна їжа (особливо жирна і солодка), а також недоброякісна їжа, споживання якої загрожує інтоксикацією. І нарешті, мабуть, найголовніші вороги для печінки – це токсичні ліки. Тому в групі підвищеного ризику – пацієнти, вимушені проводити тривале лікування такими препаратами або ті, що приймають одночасно кілька лікарських засобів. Найбільш токсичними для печінки вважаються антибіотики, противірусні та протигрибкові препарати, глюкокортикостероїди, статини, нестероїдні протизапальні препарати. Крім того, оскільки в печінці немає нервових закінчень, вона часто не турбує, навіть коли хвороба в розпалі. А вже на ранніх стадіях і поготів. Слабкість, апатія, сонливість, легка нудота – ось і всі симптоми, але спробуй розберися, чим вони викликані. Тому щодо печінки важливі запобіжні заходи. Всім відомий міф про титана Прометея, який подарував людям вогонь. За цей подвиг Зевс-громовержець прирік його на вічні муки: кожен день до прикованого до скелі герою прилітав орел і викльовував печінку. А назавтра та відростала знову, і все повторювалося. У кожній казці є частка правди – адже печінка дійсно унікальна тим, що здатна до відродження (навіть при збереженні всього лише 25% здорової тканини вона може відновити свої функції). Кожен з нас рано чи пізно цілком може відчути себе Прометеєм. Але, на щастя, для того щоб відновити нормальний стан печінки, прикладати титанічних зусиль не потрібно. Досить просто регулярно контролювати стан печінки по УЗД, приймати при необхідності препарати-гепатопротектори. І звичайно, дотримуватися здорового способу життя. 
До речі. Існує думка, що печінці не подобається жирна їжа. Це не зовсім так: щоб забезпечити відтік жовчі з цього органу, в раціоні повинні бути присутніми тваринні жири. Найбільш корисні з них містять пряжене вершкове масло, розсільні сири, вершки, кисле молоко. 

На жаль, борошняні вироби і солодке для печінки – вороги куди більш небезпечні, ніж навіть тваринні жири. І практично такі ж шкідливі, як алкоголь. Хоча механізми розвитку алкогольного і жирового ураження печінки різні, а наслідки одні й ті ж. Обидві хвороби з часом призводять до цирозу і навіть раку печінки, а також до розвитку цукрового діабету, інфаркту та інсульту. Оскільки джерела легкозасвоюваного цукру несуть головну відповідальність за розвиток неалкогольної жирової хвороби і запалення печінки, дієта для гарної роботи цього органу дуже важлива. Крім алкоголю, фастфуду, жирного і смаженого дуже важливо постаратися відмовитися від частого вживання кондитерських виробів, морозива, випічки, солодких напоїв і навіть макаронних виробів. До речі, цукор в надлишку доданий мало не в усі продукти фабричного виробництва, особливо в соуси, а також в йогурти і готові каші, які виробники позиціонують як продукти здорового харчування», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #організм, #печінка, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: