Як у Хоросткові військовий інструктор з Канади знайшов своїх родичів на свято козацької Покрови

Опубліковано:
22 Жовтня, 2017
14-15 жовтня на свято Покрови Пресвятої Богородиці у Хоросткові гостював військовий гарнізон з Канади на чолі з військовими інструкторами полковником Крісом Рівзом та старшим ворент-офіцером Джеком  Дарнфордом. Військові та офіцери об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних силКанади, проходять службу на полігонах  у Яворові та Камянець-Подільському у складі українських військ спеціального призначення (оперативно-тактичної групи). Чому канадські військові приїхали в Хоростків коментує Ольга Лівель: “Усе своє дитинство полковник Кріс Рівз від батьків, дідуся чув про те, що його прабатьки  – емігранти з України, з невеликого міста Хоростків, що стоїть на річці Тайні. Каже, що все життя хотів потрапити в Україну. Така була заповітна мрія чоловіка – спробувати віднайти бодай далеких, але рідних по крові людей. Доля військового таки привела його служити на Львівщину, і він не міг упустити нагоду відвідати сусідню Тернопільщину, познайомитися з жителями міста Хоросткова та спробувати відшукати далекіх родичів. 28 вересня офіцер Рівз зустрівся з секретарем міської ради Хоросткова Любомиром Лівелем, в ході якої чоловіки домовились про співпрацю і запланували дводенний візит цілого гарнізону канадських військових у Хоростків на свято Покрови Пресвятої Богородиці.”

 
14 жовтня канадські військові прийняли участь у святковому концерті в Хоростківському центрі культури та дозвілля. У вітальному слові хоростківчанам Кріс Рівз висловив свою повагу громаді та захоплення керівнику танцювального гуртка “Едельвейс” Світлані Ангел, яка навчила гармонійно танцювати більш ніж 80 дітей одночасно. Офіцер зазначив, що має лише двох дітей, яких йому іноді важко змусити навіть з’їсти вечерю! З канадськими військовими працювало кілька перекладачів, тому мовного бар’єру вони майже не відчували. Багато хоростківчан спілкувались з гостями англійською. Це керівник школи бойового гопаку Михайло Ольховецький, о. Петро Цвях, багато молоді, студентів. 
 
У неділю, 15 жовтня, військові пройшли з екскурсоводом (директором місцевої школи Михайлом Музикою) цікавим маршрутом, який привідкрив завісу історії міста і краю, змусив гостей-туристів мандрувати машиною часу полями хворосту у пошуку Таїни на берегах Тайни. 
 
Гості відвідали храми міста: побували на Службі Божій у Церкві Положення Ризи Пресвятої  Богородиці, у храмі св. Володимира та Ольги, помолились у костелі св. Архнгела Михаїла римо-католицької громади міста.
 
Спортивна частина гостини почалась з футболу на стадіоні “Харчовик”. Міжконтинентальний матч завершився з рахунком – 2:2. 
 
Пообіді військових чекало непросте випробування – “Великі козацькі ігри”, які традиційно організовує хоростківчанин Василь Шевчук.
 
На урочистому відкритті заходу прозвучали національні гімни України та Канади. Право підняття державного прапора було надане капітанам заявлених команд. Гостей привітав міський голова Степан Гладун, а хоростківчан, в свою чергу – командир канадської групи військ в Україні полковник Кріс Рівз.
 
Після виступів вихованців “Школи Бойового гопака” під керівництвом Михайла Ольховецького розпочались спортивні змагання. У спортивних змаганнях взяло участь 7 команд – команда школи № 2 – “Соколи”, команда “ Байканур”, “Козаки”, “Характерники”, “Тайфун”, команда з Великого Говилова “Говилів” та команда активних, ініціативних дівчат “Галичанки”. У склад кожної команди було додано по два канадських військових. Учасники змагань катали колесо вагою 70 кг (“Біг з колесом”) по кривій траєкторії, обминаючи перешкоди, збивали суперника в невеликої деревяної опори за допомогою мішка з тирсою. Чи не найскладнішим етапом для спортсменів була “Гра з палицею” – учаснику треба зробити 10 обертів навколо вертикальної палиці, опершись на неї і зігнувши голову, а потім пробігти визначену дистанцію до фінішу. У фіналі команди традиційно тягнули линву. 
 
На місцевому спортивному майданчику “Байканур” були також локації для змагань з армліфтінгу та армреслінгу. Чемпіоном в армреслінгу та ролінг тендеру став дужий канадієць Zak, який виборов також срібну нагороду у вправі “Ескалібур”.  В армреслінгу серед жінок найвправнішою була канадійка Dory, зовсім небагато їй поступилися колеги Meryта Lory, які зайняли 2-е та 3-є місця відповідно. Також 3-є місце у ролінг тендері зайняв представник гостей  Saymon. Але і господарі змагань у силових вправах показали гарні результати. Так, тричі став призером у різних вправах Жигало Ігор, двічі – Яриш Василь, другу сходинку в армреслінгу посів Витвіцький Ігор.
 
Всі бажаючі мали нагоду спробувати себе в ролі захисника, одягнувши амуніцію, бронежилет, взявши у руки зброю. Військові канадійці гостям надавали послуги  military– bodyart, дарували значки з канадською символікою.
Для гостей свята та учасників змагань волонтерська група Василя Шевчука приготувала рибну юшку та смажену картоплю.
Команди-переможці “Великих козацьких ігор” нагороджені грамотами Хоростківської міської ради, кубками, медалями та цінними призами від ініціатора спортивного заходу, місцевого мецената, ідейника та натхненника в розвитку спорту у Хоросткові, рекордсмена Василя Шевчука.
 
Організаційними питаннями, повязаними з візитом канадської делегації у Хоростків, займався секретар міської ради Любомир Лівель та з канадського боку – майор Майк Бері.
 
Розказує Ольга Лівель: “А як же основна мета візиту? А все вирішив випадок, чи то навпаки – Божий задум. Їдучи в Хоростків, офіцер Рівз знав лише, що хтось з його пращурів точно звідси і знав лиш одне прізвище прадіда. І от, виходячи з храму після служби, його познайомили з жінкою Ольгою, в родоводі якої зустрічається це прізвище. Вони зговорилися, і виявилось, що в дитинстві їм розказували одні і ті ж родинні історії про діда-прадіда, про те, як два брати жили навпроти, але на різних берегах Тайни, один з яких емігрував у Канаду і звязки втратилися.” 
Таки вдалась поїздка канадського козака за три моря і родичі відшукались!
 
З Ольгою Лівель спілкувалась Олена Мудра.
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #військовий, #інструктор, #канада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #родина, #тернопіль, #тернопільські новини, #хоростків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: