Тернопільські медики не рекомендують дітям їсти гриби
Опубліковано : Катерина Богуславська
Цьогоріч на Тернопільщині порівняно, часто фіксують випадки отруєння грибами, один з них закінчився летально. У Теребовлянському районі, з’ївши бліду поганку, померла десятирічна дівчинка. Тому лікарі радять не дозволяти вживати дітям гриби, адже без них денний раціон харчування може обійтися, а корисні речовини, які містяться у грибах, можна знайти і в інших продуктах.
«Основною причиною отруєнь є необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, придбання їх, зокрема, на стихійних ринках, застосування народних методів визначення отруйності грибів, а також невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів. Слід дотримуватись обов’язкового правила - ніколи не вживати в їжу невідомі гриби, що може призвести до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.
Читайте також
Чому можна отруїтися грибами? При вживанні грибів може виникнути декілька принципово різних патологічних станів:
- отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — бліда поганка та деякими видами мухоморів;
- отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини;
- отруєння грибами, які ростуть у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і, в силу високої адсорбційної активності, їх накопичують;
- харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму;
- загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба).
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:
- відправляючись за грибами вперше, краще все-таки скласти компанію досвідченим грибникам;
- кладіть в кошик тільки ті гриби, в яких ви абсолютно упевнені - ця прописна істина збереже вам здоров’я, а іноді і життя;
- збирайте гриби вранці. В цей час доби вони свіжі, міцні і краще зберігаються;
- не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що при вживанні їх в їжу може завдати шкоди вашому здоров’ю;
- не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи;
- для збору грибів не можна використовувати тару непроникну для повітря - поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів – плетений кошик;
-не вживайте грибів в сирому вигляді;
- після повернення додому, обробіть свій збір грибів негайно. Інакше на ранок доведеться викинути велику частину;
- перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
- страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід їх готувати і зберігати в металевому посуді;
- деякі види грибів несумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції;
- не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, та не рекомендуємо вживати їх людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту і особам похилого віку.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи», - розповідає лікар з гігієни харчування Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України О. Білинська.
Джерело: TeNews