Фест, УРБАН, Оксана Сайко або чому читати модно?

Опубліковано:
29 Вересня, 2017

Бібліотечний фестиваль, який вже всьоме крокує Тернопіллям, не може не тішити, адже у багатьох маленьких містечках і селах України (нібито у зв’язку) з децентралізацією врапт постало питання про закриття чималої кількості бібліотек. Насправді, проблема, яка з’явилась, повірте, штучно нав’язана. Бо якщо за об’єднанням стоїть заклик про фінансові можливості новоутворених громад, тоді чому ці громади не можуть (чи не хочуть?) утримувати ті ж самі бібліотеки? Тільки не поспішайте казати, що це не вигідно. Це не ваша думка, вам її нав’язали зверху через ЗМІ. Бо через оте «невигідно», коли гуманітарні сфери завжди обрізали у фінансовому забезпеченні, маємо не просто те «що маємо» (за Кравчуком) – не маємо нічого. Я – про занедбаний культурологічний простір моєї (вашої) України. І взагалі, ХТО (???) має право позбавляти маленького українця (насправді Великого, бо не живе, а животіє в незбагненних умовах) елементарного права збагачуватись духовно й інтелектуально?

Ні для кого вже не секрет, чим менше просвітлений (від слова – просвіта) простір (край, регіон, територія тощо), тим більше його поглинає протилежне – пітьма неуцтва і духовного невігластва. Тому не треба дивуватися з’яві у таких місцях тих, хто легко продається за кілограм вже пресловутої гречки чи за сто гривень – у найвідповідальніші моменти  життя країни. 

Та повернімось до нашого Бібліофесту, хрещеним батьком якого сім років тому став теперішній очільник  Тернопільської обласної організації НСПУ Олександр Смик (управління культури і мистецтв ТМР). Мало «народити» ідею, набагато важливіше втілити її у життя і надалі не просто підтримувати, а щоразу насичувати і збагачувати. Тернопільський Бібліофест об’єднав довкола себе численну громаду бібліотекарів та друзів, які вболівають за життя книжки як такої. Особливо після того, як міську центральну бібліотечну систему очолила Світлана Козелко. Ця непосидюча, невгамовна, невтомна, енергійна, оптимістична жінка  постійно у креативному пошуку. Ось і цього разу фест знову здивував багатьма «родзинками», серед яких – книжкове дефіле на Театральному Майдані, де й відбувалось урочисте відкриття події. Дванадцять учасниць продемонстрували книжкові сукні а також спеціально виготовлені сумочки, де свій прихисток (ненадовго) знайшли книги місцевих письменників. Згодом діти подарували їх незнайомим тернопільцям. До книжкових красунь приєдналися запальні юні танцюристи народного театру танцю «Посмішка». Їхній флеш-моб «Читати – модно. Будь в тренді!!!» зірвав шквал гучних оплесків.  

Кількість заходів у ці дні рекордна – 65! Але й чудові відгуки про них можна вже сьогодні прочитати в соцмережах. Зокрема, про щойно відкриту УРБАН- бібліотеку (№7).  Такого затишного храму книги ще не відвідував, – написав читач Андрій Ткаченко.  –   Енергетика вкладеної праці цих чарівних жінок огортає з першого кроку. Дякую Вам за те що створили. Великих успіхів в наступних починаннях!!!

Першими її читачами стали Оксана Яциковська, Ольга Колос і Андрій Ткаченко. Львівська письменниця Оксана Сайко, яка завітала до нас на свято, не приховувала позитивних емоцій, коли говорила, що (цитую): «Тернопіль переплюнув Львів».

До слова. Можна помітити, що під час підготовки фесту враховувалось все, до найменших дрібниць. Навіть ошатна програмка «Бібліотечний тренд Файного Міста» була видрукована у червоно-чорних кольорах, у такий спосіб ще і ще раз нагадуючи нам про те, що 2017-й рік, рік, який проголошений роком Української Повстанської Армії.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото із сайту ТМ ЦБС

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліофест, #дефіле, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: