Які кімнатні рослини варто тернополянам тримати у домівках?

28.09.2017 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Медики Тернополя зазначають, що чисте повітря – це запорука доброго самопочуття. Проте,  у помешканнях людей є чимало речей, які шкодять здоров’ю. Тому, лікарі наголошують, що повітря в кімнаті треба очищувати і не лише, відкриваючи вікна на тривалий час, а й корисно вирощувати кімнатні рослини.

«Розпочнемо зі шкідників:

- Трихлоретилен - є присутнім у фарбах, лаках і тушах для друку (копіювальна техніка). Несприятливо впливає на настрій, викликає головні болі, запаморочення, дратівливість і нудоту;
- формальдегід - міститься в паперових пакетах і рушниках, серветках, синтетичних тканинах і підлогових покриттях. Може подразнювати слизові оболонки носа, очей і горла;
- бензол. Його джерела - пластикові упаковки, миючі засоби, штучні волокна, сигаретний дим, клей, шпаклівка, стельові плитки, фарби і лаки. Викликає подразнення очей, сонливість, головні болі або прискорене серцебиття;
- ксилол використовується у виробництві фарб, але є присутнім також в тютюновому димі або вихлопних газах. Викликає подразнення слизових оболонок органів дихання, головні болі і запаморочення, також може негативно вплинути на роботу серця, печінки і нирок;
- аміак - зустрічається в мінеральних добривах, миючих засобах, лікувальній парфумерії і чистячих засобах. Викликає біль в горлі, кашель і подразнення слизової оболонки очей.

На щастя, є доступні рослини, які мають властивості фільтрації і роблять неоціниму користь в ефективному очищенні повітря, яким ми дихаємо. Варто потурбуватися також про їх достатню кількість - у будинку на кожні 10 квадратних метрів повинна припадати, принаймні, одна зелена рослина.

Кімнатні рослини, що очищають повітря

Плющ домашній

Плющ - рослина, яка повинна знаходитися в кожному будинку. Він усуває до 60% токсинів з повітря впродовж всього лише 6 годин. Листя рослини має форму серця, що є досить привабливим і декоративним. Плющ почуває себе комфортно в тінистих місцях. Поливайте рослину не більше, ніж раз на тиждень, щоб зберегти його здоровим.

Сансевіерия або "тещин язик"

Ця не лише кімнатна рослина, що очищає повітря від шкідливих токсинів. Воно ідеально підходить алергікам, які не можуть провітрювати приміщення під час дії несприятливих для них алергенів. Сансевіерия проста у вирощуванні і стійка до несприятливих умов.

Декоративна папороть (Нефролепіс)

Він відомий усім. Виділяє велику кількість вологи і кисню, а засвоює чадний газ, ксилол і формальдегід. Папороті шкодить сухе повітря. Не ставте рослину занадто близько до батареї.

Хризантема

Фільтрує ксилол, трихлоретилен, аміак, формальдегід. Рослина не вимагає складного догляду. Проте, їй краще всього буде далеко від батареї. Стежте за вологістю ґрунту і не допускайте пересихання.

Спатифіллюм

Красива рослина з темно-зеленим листям і декоративними білими кольорами. Спатифіллюм краще всього росте в тінистих місцях і віддає перевагу вологому ґрунту. Якщо ви забезпечите відповідні умови для зростання, то рослина відповість вам тривалим цвітінням.

Хамедорія

Пальмоподібна рослина, що відрізняються своєю витонченістю. Домашня пальма зволожує повітря і видаляє з нього отруйні сполуки (наприклад, альдегід). На додаток - дуже проста в обслуговуванні.

Драцена

Нейтралізує формальдегід, ксилол і трихлоретилен. Росте досить повільно і високо. Тому забронюйте для неї досить місця.
Шеффлера

Ідеально підходить для приміщень, де палять. Шеффлера прекрасно поглинає шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі. Їй потрібно багато світла, але мало вологи.

Хлорофітум

Він не лише красиво виглядає, але і чудово підходить для фільтрації бензолу, формальдегіду, окислу вуглецю і ксилолу з повітря, а також захищає від електромагнітного випромінювання. Крім того, повністю безпечний для дітей і тварин!

Фікус Бенджаміна

Поглинає формальдегід, бензол і аміак. Рослина досягає великих розміри. Фікус не любить прямих сонячних променів», - зауважує заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі