Тернопільські лікарі розповіли, як євроремонт нищить здоров’я

Опубліковано:
28 Вересня, 2017

За останні роки в Україні та в нашій області під час проведення ремонтів, або як тепер їх можна називати – євроремонтів житлових приміщень, офісів і т.д. різко зросло застосування полімерних синтетичних матеріалів. Всі ці синтетичні полімерні матеріали вироблені на основі полістиролу, полівінілхлориду, поліуретану а також фенол-формальдегідних та формальдегідних смол. Так, елементи із полімерних синтетичних матеріалів відзначаються високою механічною і хімічною міцністю, малою об’ємністю і вагою, стійкістю до дії кислот та лугів, малою щільністю, дуже хорошою тепло – гідро і звуковою ізоляцією та іншими властивостями. Проте полімерні матеріали мають істотний недолік в гігієнічному відношенні,а саме: їх хімічна нестабільність, диструкція (старіння), здатність в процесі експлуатації виділяти в навколишнє середовище хімічні речовини, які можуть бути шкідливими для здоров’я людини.

Суттєвою особливістю виробництва полімерних матеріалів є різноманітність сировинної бази і використання речовин високого ступеня токсичності. Як, наприклад, при виготовленні одного з найпоширеніших полімерних матеріалів – полівінілхлориду. У його виробництві використовуються речовини надзвичайно небезпечні для здоров’я людини і навколишнього середовища: хлористий вініл – речовина високої токсичності із канцерогенними властивостями, пластифікатори-фірифталевої кислоти (діоктил-і дибутилфталати), що належать до класу стійких органічних забруднювачів, стабілізатори – солі важких металів. Не менш токсичні речовини використовуються у виробництві піноуліретанів, полістиролів, фенолформальдегідних та інших полімерних матеріалів, які широко застосовуються у виробництві меблів.

Читайте також

Тернопільські лікарі уже місяць борються за життя дитини, яка підхопила правець
В одній із шкіл Тернопільщини струм ледь не вбив людину
В дитячому садочку отруїли дітей

Полімерні та полімервмісні матеріали не повинні:
– створювати в приміщенні специфічний запах, що перевищує допустиму норму;
– виділяти в повітря приміщень шкідливі речовини в концентраціях, здатних чинити несприятливий вплив на організм людини.

В процесі ремонтів використовуються (застосовуються) у вигляді конструктивних елементів для житлових приміщень наступні елементи із полімерних синтетичних матеріалів – легкі підвісні стелі, панелі, стіни, внутрішні перегородки, двері, вікна, підлоги і т.д.

Широке застосування полімерних синтетичних матеріалів зумовлено тим, що вони мають цілий ряд переваг порівняно із старими традиційними та дорогими матеріалами – деревиною, металами і т.д.

Полімерні, синтетичні матеріали можуть нести небезпеку для здоров’я людини внаслідок можливої міграції із них в навколишнє середовище різних хімічних речовин, які проявляють шкідливу дію на організм людини. Виділення токсичних, шкідливих для людини речовин, може бути зумовлене недоброякісною сировиною з якої вони виготовлені, порушенням технології виготовлення під час виробництва та ін. Всі сучасні будівельні матеріали виготовлені на основі синтетичних полімерів, під час експлуатації виділяють небезпечні для здоров’я людини хімічні сполуки (формальдегід, спирти, розчинники, солі важких металів, та ін.). Щоправда, коли в квартирі є невелика концентрація цих речовин, то це не викликає клінічних симптомів захворювання. Стало дуже модно використовувати при євроремонтах неламіновані деревостружкові плити. Проте, далеко не кожен знає, що ДСП протягом трьох місяців інтенсивно виділяє формальдегід та аміак. Аналогічно виділяють в повітряний простір помешкань та офісів такі атрибути красоти приміщень, як олійні фарби, різного роду розчинники, килимові клеї, меблеві лаки, які наповнюють повітря кімнати бензолом, толуолом та іншими хімічними сполуками.

При купівлі матеріалів для ремонтів рекомендуємо вимагати в продавців висновки державної санітарно -епідеміологічної експертизи, чим себе частково можна захистити від впливу шкідливих речовин в майбутньому. Готуючись до ремонтів подбайте про своє здоров”я», – наголошують у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дім, #квартира, #лікарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ремонт, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: