Про дротарів, які рятували горщики, розкажуть у музеї «Лемківське село»

Опубліковано:
27 Вересня, 2017

Минуло зовсім небагато часу з тієї пори, коли кожна родина ретельно зберігала речі, якими користувалася в побуті. У кожному українському селі були люди, які ткали на ткацьких верстатах, шили одяг, оздоблювали його вишивкою, ліпили горщики, займались теслярством, ковальством тощо.

Речі коштували немалих коштів, тому затримувались у господарстві якомога довше. Цікаві горщики, горнятка, ніби обплетені дротом, можна побачити у музеях, не виняток і музей лемківської культури “Лемківське село”, що у Монастириську. Господар, колекціонер, знавець культурної спадщини лемків Михал Тиханський розповів, що між селами ходили чоловіки цікавої професії – дротар. Їх робота міцно обплести тріснутий глиняний горщик чи горня дротом. Така посудина заповнювалась молоком і через декулька днів тріщинки, як не було, але дроти залишались назавжди. Дротарі не тільки ремонтували посуд, а і розказували новини – що, де, коли трапилось, адже у кожному селі ділились з ними, як столом, так і інформацією. Де хто пішов у засвіти, який урожай, ціни на зерно, на мед, на борошно, хто як справляється з тлею, кого заміж зібрали, а де файна дівчина підросла – усе про все знали дротарі – тому і чекали на них радо на кожному обійсті. Ось такі собі репортери з дротами ходили колись українськими дорогами.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лемко, #монастириськ, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: