Чому тернопільські медики радять хоч інколи «розлучатися» зі смартфонами?

Опубліковано:
23 Вересня, 2017

Тернопільські медики рекомендують менше часу приділяти гаджетам і не носити їх постійно з собою. Фахівці наголошують, що постійне носіння смартфону впливає на розумові здібності людини і викликає залежність.

«Людина тупіє, навіть якщо смартфон, що знаходиться поруч, вимкнений. До такого висновку пришли вчені, які заставили людей вирішувати завдання в присутності своїх любих гаджетів. Розповсюдження смартфонів кардинально змінює життя їх власників. Смартфон в руках зв’язує нас з усім світом, дозволяє переглядати прогноз погоди і котирування акцій, не залишаючи ліжка, допомагає постійно бути на зв’язку з рідними та друзями, розважає і змушує звикати до себе. Смартфон міцно ввійшов у нашу життя і тому вже давно став об’єктом уваги з боку вчених. Дослідження показали, що в середньому користувач смартфону звертається до нього до 85 разів на день, 91% респондентів запевняють, що взагалі не виходять з будинку без своїх гаджетів, а 46% – що не можуть без них жити. Учені з Техаського університету в Остіні вирішили дослідити, як прив’язка до смартфонів впливає на розумові здібності людини. «Ми повинні з’ясувати, як залежність від цих девайсів впливає на нашу здатність думати і працювати за межами екрану», – пояснили вчені. Професор Едріан Уорд з колегами провели масштабні експерименти, в яких брали участь близько 800 користувачів смартфонів, в основному студенти. 

Дослідники хотіли з’ясувати, як присутність звичайних гаджетів впливає на здатність людини виконувати різні завдання, навіть якщо вона його не використовує. В одному з експериментів учасників, які сиділи перед моніторами комп’ютерів, просили виконати ряд задач, які вимагали повної концентрації. Метою тестів було виміряти когнітивні здібності людини – зокрема, здатність мозку утримувати і обробляти інформацію в певний момент часу. Перед початком експерименту всім учасникам було запропоновано поставити свої гаджети на безшумний режим і покласти їх або на стіл екраном вниз, або в сумку чи карман, або віднести в іншу кімнату. Аналіз результатів показав, що ті, хто поставив телефони в інше приміщення, виконали завдання набагато краще, ніж учасники, які тримали гаджети на столі, і трохи краще тих, хто тримав їх в кармані або сумці. 

Дослідження показали, що навіть присутність смартфону в полі зору людини знижує його когнітивні здібності і впливає на роботу мозку, незважаючи на те, що людина впевнена, що повністю зосереджена на виконанні завдання. «Ми бачимо лінійну залежність, яка вказує, що смартфон стає більш помітним, а когнітивні можливості учасників знижуються, – пояснив Уорд. – Ваша свідомість не думає про ваш смартфон, але цей процес, що вимагає не думати про щось певне, віднімає частину ваших розумових ресурсів. Це втрата розумових здібностей мозку». 

В іншому експерименті всі учасники спочатку заповнили анкети, за результатами яких можна зробити висновки про власне відчуття залежності від смартфону в повсякденному житті. Потім вони виконали схожі з першим експериментом завдання, також вимкнувши їх телефони, які поклали на столі, в карман або залишили в іншій кімнаті. Експеримент показав, що найгірше з завданням впоралися ті студенти, які найбільше залежать від гаджетів. Однак не завжди – а тільки в тих випадках, коли телефони лежали перед очима або в карманах. Учені виявили, крім того, що на виконання завдань не впливає те, чи включений телефон і чи лежав він екраном до низу або до верху. «Мова не йде про те, що учасників відволікали повідомлення, що надходили, – пояснив Уорд. – Звичайної присутності смартфону достатньо для того, щоб знизити їх розумові здібності». На результативність виконання завдань впливає сам факт знаходження телефону в полі зору, він знижує здатність фокусуватися, тому що мозок постійно думає про те, щоб не відволікатись на нього. Висновки вчених сумні – у присутності телефону людина справді трохи тупішає. «Оскільки смартфони такі поширені, їх вплив, який описаний у наших експериментах, діє в цілому ряді повсякденних обставин: на роботі, при відвідуванні занять, перегляді фільмів, вечері з друзями, читанні книг та інше», – роблять висновки вчені. Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of the Association for Consumer Research. 

Бережіть себе і будьте здорові», – розповідає заступник директора 

Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ю. Дементьєв.

http://terses.gov.ua/index.php/shcho-varto-znaty/1892-rozum-vtikaie-v-smartfon

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #смартфон, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: