На Тернопільщині покажуть як насправді живуть упівці

Опубліковано:
16 Вересня, 2017

Днями  голова Тернопільської облдержадміністрації Степан  Барна побував з робочим візитом на Шумщині. Очільник цікавився як проходить підготовка до відзначення 75-ої річниці створення УПА. Заходи відбуватимуться на території колишнього штабу ВО УПА «Волинь – Південь». Наразі проводяться роботи щодо облаштування криївки, пекарні і конюшні, щоб відтворити побутові умови упівців.

ДОВІДКА

22—25 квітня 1944 р. неподалік села Антонівці, на кордоні сучасних Рівненської та Тернопільської областей, відбулася велика битва між УПА і Внутрішніми військами НКВС, яким допомагали фронтові частини Червоної армії. Українських повстанців було близько 5000. Із них — біля 1 500 мобілізованих в УПА селян, а 3 500 — вояків регулярних бойових відділів УПА. Сили військ НКВС та армійських підрозділів були значно чисельніші — 35 000 солдатів. Сюди належали чотири бригади, полк кінноти, 15 танків, були використані авіація, бронепоїзд. Енкаведисти мали семиразову перевагу. Гурбенська битва була найбільшою в історії УПА. Кількість загиблих військових і цивільних осіб точно не встановлена.

Після закінчення війни війська НКВС на території Тернопільщини потроїли свою чисельність. У пошуках повстанців використовували собак, солдати ходили з довгими металевими щупами для виявлення криївок. Влада почала арешти молоді та відправку її на примусові роботи на Донбас. Валки арештантів по 100—150 осіб ішли на збірні тюремні пункти в Кременець та Львів. Восени 1946 р. село Антонівці повністю знищили. У 1952 р. село зникло з карти УРСР.

null

Фото з мережі Інтернет

ВАРТО ЗНАТИ

9 грудня 2009 року біля села Антонівці Шумського району на Тернопільщині відкрито оновлену експозицію музею просто неба «Штаб ОУН–УПА «Волинь–Південь». Тут, в урочищі «Дігтярня», в березні 1943 року було створено табір УПА «Волинь–Південь» зі штабом, командиром якого було призначено Івана Климишина — легендарного «Крука».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #УПА, #шумщина
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: