Українська печера «Оптимістична» найдовша гіпсова печера у світі

14.09.2017 16:43   Джерело: Моя планета
Опубліковано : Новини Тернопілля

Тема печер для нас, не є чужою адже всі ми колись вийшли з печери. Тепер, перебравшись у більш комфортабельні апартаменти, ми майже нічого не знаємо, про нашу колишню домівку, - пише Моя планета.

Свого часу ходили легенди, що проект найглибшої свердловини у світі довелося зупинити лише через те, що з глибини, з під самісінького бура, доносився стогін пекла. Так це чи ні? Але перевірити може кожен охочий, спустившись під землю в печеру.

Тема українських печер доволі актуальна, адже вони манять багатьох туристів та цікавих людей як з України, так і з усього світу. Та воно й не дивно, адже в Україні зосередилася таки справді величезна кількість печер – уже сьогодні досліджено понад тисячу. Одна з них узагалі вважається найдовшою у Євразії (а може й у світі). А скільки ще не досліджено?
Для охочих відвідати українські печери потрібно сфокусувати свою увагу на двох регіонах – Крим (на жаль, сьогодні це тимчасово окупована територія), де знаходиться понад 900 печер та Поділля, в основному територія Тернопільської області.
Левова частка кримських печер знаходяться в межах таких гірських комплексів — Чатир-Дагу, Карабі-Яйли та Ай-Петринської Яйли. Найвідоміша печера Криму —Мармурова на горі Чатир-Даг.

Mramornaya-peshhera3

Її особливість у тому, що вона якнайкраще обладнана для екскурсій, і, відповідно, була найбільш відвідувана туристами. Завдовжки ця печера два кілометри, і близько кілометра з них обладнано для туристів.
Поблизу Мармурової печери знаходиться ще одна, доволі відома печера  Еміне-Баїр-Хосар (або просто — печера

Мамонті

emine-bair-xosar-5

Тут, окрім захопливого видовища першої житлоплощі пралюдини допитливі туристи зможуть ознайомитися з рештками давніх тварин — мамонта, печерного ведмедя, шерстистого носорога, які були знайдені на території Криму.
Не залишить байдужими і найдовша печера Кримського півострова  Кизил-Коба (Червона), що знаходиться у верхів’ї найбільшої кримської ріки — Салгіра. Цікаво те, що й у самій печері тече річка упродовж 20 км.

643a52c26bcd

У дванадцяти місцях вона перекриває прохід, тож якщо ви збираєтеся оглянути всю печеру, радимо вам запастися аквалангом. Попри непростий шлях, тут завжди чимало туристів.

Окрім цього Крим може похизуватися і найглибшою печерою України. На сьогодні найглибша її точка знаходиться на позначці 517 м від рівня входу. Однак потрапити до цієї печери доволі складно, адже для цього необхідно мати спеціальний дозвіл та спеціальне спорядження.

У будь-якому разі відпочинок у Криму не буде повним, якщо ви втратите нагоду подивитися на перлини української природи, спогад про які залишить у вас бажання повернутися туди як мінімум ще раз.

Ще однією печерною Меккою України є Поділля, яке характеризується високою концентрацією печер.
Так у Борщівському районі, можна знайти найбільшу в світі гіпсову печеру — Оптимістичну.

kriv4e_okraina_podzemnogo_mira_3

kriv4e_okraina_podzemnogo_mira_31

Зараз на карту нанесено до 230 км її підземних ходів. І ця цифра далеко не остаточна, адже кожна нова експедиція додає печері кількасот метрів. Єдиним недоліком для туриста в цій печері є те, що її ходи аж надто заплутані. Тож потрапити туди може лише професіонал. Для пересічної, непідготовленої людини, відвідування «Оптимістичної» печери може закінчитися зовсім неоптимістичною зустріччю з мінотавром.

Не менш прекрасною, хоча й йдвічі коротшою є печера Озерна, яка, станом на сьогодні, має протяжність у 116 км.

Peshhery-Ternopolya--peshhera-Ozernaya-4

Свою назву печера отримала від величезної кількості озер, які займають близько 30 % печери. На жаль, очевидно, в печері теж живе мінотавр, тож вхід туди дозволений лише спеціалістам.

Однак, якщо ви активний турист і таки мрієте потрапити до подільської печери, прямуйте до  Вертебу, Кришталевої та Млинки. І хоча ці печери і не залиті на третину озерами, а їхня протяжність не найдовша у світі – там теж буде від чого відкрити рота. Та й відсутність мінотавра тільки додасть настрою.

Печера Вертеба – справжня колиска України, адже вона безпосередньо стосується трипільської культури. Сама печера утворилася за часів, коли ці землі були морським дном. А коли море відступило, то залишило серед решти утворень і цю печеру.

Peshhery-Ternopolya--peshhera-Verteba

Сьогодні вхід до печери заґратований, і пускають туди лише за попередньою домовленістю ((03541) 2-16-92), адже печера є ласим шматком для чорних археологів, у яких так і точиться слинка на залишки трипільської цивілізації, які пердставлені тут у посуді, залишках вогнищ та інших предметів побуту. Сьогодні у самій печері виставлено експонати, які дають уявленя про те, як там жили трипільці.

Печера Кришталева —  одна з найбільших гіпсових печер Європи, її довжина сягає понад 22 км. А сам екскурсійний маршрут становить три кілометри, які турист проходить за півтори години. Якщо ви збираєтеся відвідати цю печеру – вдягайте теплі шкарпетки, адже постійна температура у ній лише 11°С. Це єдина освітлена печера на Тернопільщині, що приймає відвідувачів цілий рік

Peshhery-Ternopolya--peshhera-kryshtaleva

Маршрут починається 500-метровим вхідним коридором, стіни якого виблискують гіпсами, що нагадують листя папороті, переходить у зал Скель, де по долівці розкидані кам’яні піраміди, паралельно до нього тягнеться Коридор кам’яних бурульок, де зі стелі звисають химерні гіпсові нарости, а в Зоологічному залі гіпси нагадують різних тварин. Цікавою є зала Завалів, у якій всі звертають увагу на цементні пломби поставлені у 1928 р. Вони залишилися неушкодженими після двох землетрусів, що доводить безпечність печерних мандрів у Кришталевій. Повз зал Комин прямуємо до килиму гіпсових кришталів білого, кремового та рожево-бурштинового кольору, що покриває стіни Кришталевого коридору, зал Скелета, що закритий для відвідувачів. Біля виходу всіх проводжає «господар печери — Кам’яний буйвол».

У Кришталевій печері було знайдено рештки різноманітних тварин та рослин.

Не тепліше буде й у печері Млинки, яка на додачу до холоду має ще й досить таки складні проходи. Вирушаючи в подорож до цієї печери гарно огляньте себе перед дзеркалом, аби раптом вам не застрянути у вузьких ущелинах, які досить часто перекривають одну порожнину від іншої.

Peshhery-Ternopolya--peshhera-mlynky

Більшість туристичних маршрутів цієї печери складні, але деякі є надзвичайно складні, на проходження цих маршрутів погоджуються лише справжні сміливці, але подолати такий маршрут повністю, ще не стало до снаги жодному туристові, тож якщо ви відчуваєте, що у вас не забракне сили і відваги стати першим – вирушайте до млинків – місце вакантне.
Попри велику кількість досліджених підземних ходів, очевидно, що багато печер — як на Поділлі, так і в Криму — ще не відкриті. Щороку спелеологи додають до переліку нові назви.

Отже, еволюція вивела нас з печер, однак тепер, природна цікавість, начебто туди нас підштовхує знову. Та попри все це, підземелля ретельно приховують свої таємниці, завісу загадковості яких вдається привідкрити далеко не кожному мандрівникові…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Моя планета  

Коментарі