Біля встановленого нещодавно макету костелу постійно юрбляться люди

Опубліковано:
12 Вересня, 2017

Нарешті це сталося. Місту повернули втрачену пам’ятку архітектури. Щоправда, у зменшеному вигляді. Однак це аж ніяк не применшує значення події. Принаймні у пересічних тернополян вона викликала великий інтерес.

Усі, хто впереше проходять повз макет Парафіяльного костелу, зупиняються та роздивляються. Старожили ще пам’ятають, яким був величним і красивим костел і їм особливо приємно, що він знову постав у бронзі. А молодше покоління маже можливість побачити, яку сакральну перлину втратило місто. «Про те, що у Тернополі був такий костел, нам не розповідали ні на уроках історії в школі, ані в університеті. А варто було б. Я бачив раніше фото Парафіяльного костелу. Але сьогодні я вперше зміг уявити, яким він був, побачивши макет», – ділиться думками тернополянин Андрій.

Нагадаємо, костел звели у 1908 році на вулиці Панській (зараз бульвар Шевченка). У 1955-му його зруйнувала радянська Влада і побудувала на його місці Центральний універмаг.

Автор ідеї та організатор робіт із встановлення макету костелу – тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк, який раніше став ініціатором створення бронзової мапи довоєнного Тернополя. Задум з’явився ще 4 роки тому. У 2014 році тернополянин Володимир Кріса створює паперовий макет костелу.  Для цього ж проекту він спеціально виготовив «міцнішу» копію храму в масштабі 1:100 (62-69см).  Вже готова описова частина трьома мовами (українська, англійська, польська).

«Цей об’єкт створено для прийдешніх поколінь на добру пам’ять про красу, яка існувала на місці тернопільського ЦУМу… А Соломія Крущельницька дивиться тепер у бік костелу, в якому вона бувала», – каже Тарас Циклиняк. На він не планує зупинятись. У задумах – відновити ще кілька зруйнованих споруд таких, як ратуша і синагога.

Для довідки. Меценати проекту – родина Маслівців та Дігаїв. Архітектор – Борис Солонін. Живописець та скульптор – Дмитро Мулярчук. Вага монументу близько 70 кілограмів. Висота найвищої башти костелу – 65 сантиметрів.

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #костел, #макет, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: