Майже 5 тисяч тонн відходів на території ветсанзаводу захоронять у лагуні

Опубліковано:
3 Вересня, 2017

Уже на початку вересня область може отримати дозвіл на облаштування лагуни на території Ветсанзаводу, що в селі Острів. У ній планують захоронити майже 5 тисяч тонн відходів, які накопичились на території підприємства і нестерпним запахом отруюють життя не лише місцевих мешканців, а й тернополян. Зараз проект «саркофагу» проходить державну експертизу. Планується, що цими днями екологічні служби представлять його депутатам, а ті шукають гроші на облаштування лагуни, – пише тижневик Номер Один.

Проблема з утилізацією відходів, які накопичились на території Тернопільської філії ДП «Укрветсанзавод», не є новою. З діяльністю підприємства пов’язано чимало скандалів. Мешканці села Острів неодноразово зверталися в екологічні служби через нестерпний запах, джерело якого знаходилось на території заводу. Люди боялися, що через порушення санітарних норм нечистоти потраплять у ґрунт та воду.

– На заводі внаслідок безгосподарності та злочинної діяльності накопичилась критична маса неперероблених відходів тваринного походження. За різними оцінками їх кількість становить від 4 до 6 тис. тонн, – пояснює керівник Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець. – Підприємство не встигало переробляти отримані рештки. Вони зберігалися на території підприємства і перетворилися на місиво, яке не підлягало утилізації. Ці відходи спричинили екологічну катастрофу, адже знаходились під відкритим сонцем при високих температурах повітря.

Читайте також

Екологічне лихо на Тернопільщині можна побороти, але за великі гроші
Відходи з молокозаводу виливали одразу біля дороги на Збаражчині
У селах Тернопільщини ще можна дихати

Що робити з ними, спеціалісти не знали. Утилізувати на території заводу не можливо, вивезти – нікуди.

– Комісія з техногенно-екологічної безпеки запропонувала шлях утилізаційної лагуни. Що це означає? Територію, де знаходиться сховище, огородять великим бетоновано-арматурним котлованом. Його заллють спеціальною хімічною сумішшю та вапном.  Зверху накриють шаром плівки. Вона загерметизує лагуну і попередить поширення неприємного замаху. Вапно знезаразить відходи, а хімічні речовини розчеплять їх на добриво. Уже за рік відходи мають перетворитися на органічну речовину і будуть вивезені з території заводу, – пояснює Василь Хомінець.

Завод уклав угоду з проектною організацією, яка розробляє проект лагуни. Фактично він уже готовий. Зараз він проходить державну експертизу. На останній зустрічі з фахівцями йшла мова про те, що на початку вересня документи будуть готові.

Вартість такого проекту становить приблизно 1,5 млн. грн. Власних коштів на ліквідацію лиха підприємство не має. Воно перебуває у стані банкрутства. Тому в області вирішили піти іншим шляхом – виділити гроші з резервного фонду.

– В області покращилась ситуація щодо тваринництва, тому в нас має бути підприємство, яке приймає відходи, – наголошує Василь Хомінець. – Нам треба думати не тільки про ліквідацію наслідків екологічного лиха, а й про подальший розвиток заводу. Я переконаний, що він повинен працювати, але не в такому вигляді. Його слід модернізувати. Встановити сучасне обладнання, нові печі. Завод – це не стіни, а технології. Для цього потрібно великі вкладення. Інше питання, будуть це державні кошти чи приватні? У господарствах області зростає поголів’я великої рогатої худоби, птиці тощо. Якщо не створити умов для утилізації рештків переробки, то існує ризик, що їх несанкціоновано будуть скидати у навколишні  ліси та яри. І це може мати катастрофічні наслідки!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ветсанзавод, #відходи, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #остів, #повітря, #сморід, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: