Ігор Кульчицький: «Основа демократичного розвитку держави – це утворення громадянського суспільства і його комунікація з владою»

Опубліковано:
21 Серпня, 2017

Тернопільщина – один із найбільш духовно-багатих регіонів в Україні. Різноманітні релігійні громади, організації та інститути громадянського суспільства області співіснують в гармонії завдяки толерантності та роботі зовсім невеликого штату працівників – Управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської ОДА. Як же вдається згладжувати гострі кути та вирішувати складні питання, розповів начальник даного управління Ігор Кульчицький.

– Ігоре Володимировичу, Ваше управління охоплює кілька напрямів, до того ж, різноманітних. Для багатьох не до кінця зрозуміло – що таке «внутрішня політика»? Які її особливості безпосередньо на Тернопільщині?

– Ми не займаємося політикою, ми займаємося взамодією громадськості з органами державної влади. Тобто, це зв’язки з усіма інститутами громадянського суспільства, в тому числі із громадськими та релігійними організаціями, а також товариствами національних меншин. Надзвичайно важливою є робота консультативно-дорадчих органів при обласній державній адміністрації. Зокрема, основною є громадська рада при ОДА, до якої входять представники 31-го інституту громадянського суспільства. Наше управління забезпечує належний рівень комунікації між громадською радою та держадміністрацією. Окрім громадської, в нашій області також діє координаційна рада із питань розвитку громадянського суспільства. Нещодавно було оновлено її склад та відбулося установче засідання. Головне завдання цієї ради – реалізація національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 рр. Всі ми розуміємо, що основа демократичного розвитку держави – це утворення громадянського суспільства і його належна комунікація з владою. Адже саме в такий спосіб громада зможе не тільки контролювати чиновників, а й впливати на їх рішення. Однак дуже важливо, аби така взаємодія влади і громади працювала не тільки при потребі, не тільки на вимогу, а постійно.

 

 

– Скільки національних меншин проживає в нашій області та яка з них найчисельніша? Що робите для того, аби їх представники почувалися комфортно у нашому краї? Чи бували у Вашій практиці непорозуміння на підґрунті національної приналежності?

Читайте також

Степан Барна – найкращий губернатор
Андрій Новак: “В українській економіці немає проблем. Є величезна проблема з управлінням”

– Тернопільська область в плані забезпечення прав реалізації національних меншин – благополучна. Наш край, згідно останнього перепису населення, – мононаціональний. Так, 97% населення – українці. Тим більше, що нині в документах не вказується громадянство. Однак держава сприяє задоволенню культурних потреб національних меншин. В нас при ОДА діє рада національно-культурних товариств національних меншин. Вже відбулося два засідання впродовж року. Там обговорювали ті питання, які турбують представників нацменшин. Примітно також те, що в області за останні кілька років жодного звернення чи скарги, яке можна було б трактувати як упереджене ставлення за національною ознакою чи якісь факти порушення прав, не було. Загалом наше суспільство дуже толерантне до національних меншин, про це якраз і свідчить відсутність конфліктів.

– Загальновідомо, що релігія має величезний вплив на формування суспільної свідомості, культурного та політичного життя. Які релігійні організації переважають в краї? Скільки нових було створено торік?

– Відповідно до Конституції, церква відокремлена від держави. Закон про свободу совісті і релігійні організації – найдемократичніший у світі. В законі сказано, що релігійна організація може існувати навіть, не повідомляючи про це органи державної влади. Однак обласна державна адміністрація реєструє статути релігійних громад для того, аби вони могли набути права юридичної особи. Нині в області уже зареєстровано 1 827 релігійних організацій. Але зараз ми проводимо перереєстрацію всіх релігійних організацій через зміну закону, і відповідно в статутах релігійних громад теж мають бути пункти, які визначають їхній статус неприбутковості.

 

 

– Завдяки чому вдається успішно поєднувати згадані напрямки роботи Вашого управління? Чи складно це?

– Складність полягає в тому, що на сьогоднішній день в області є надзвичайно велика кількість інститутів громадянського суспільства, організацій та політичних партій. Зокрема, в нашому краї зареєстровано 209 політичних партій, 584 громадських організації, 47 профспілкових організацій, 134 фонди, 12 творчих спілок і 1 827 релігійних організацій. Тому масив, з яким нам доводить працювати, надзвичайно великий. Ми намагаємося реагувати на будь-які звернення, відвідуємо заходи, які проводять об’єднання громадян, і прагнемо ставити в рівні умови всіх. Також ми відповідаємо за таку ділянку роботи як консультації з громадськістю. Так, впродовж 2016 року відбулося 200 таких консультацій із різних питань відповідно до тих напрямів, якими займають структурні підрозділи ОДА. Наше завдання, щоб такий діалог постійно тривав, щоб ці консультації були ефективні. Самі ж структурні підрозділи зацікавлені в цьому, адже працівників є обмежена кількість, а інститути громадянського суспільства мають великий інтелектуальний та людський потенціал, який можна використовувати.

 

 

– Які здобутки управління за останні кілька років Ви б визначили як ключові?

– В нас немає основних і другорядних. Всі напрямки роботи, які ми ведемо, важливі, тому що ми відповідаємо за їхнє належне функціонування. Однак цього року питання сприяння розвитку громадянського суспільства слухалося на колегії обласної державної адміністрації. Ми робимо все для того, аби в нас в області таке суспільство функціонувало. І що найважливіше – це забезпечує комунікацію на належному рівні між інститутами громадянського суспільства, які представляють громади, і органами влади усіх рівнів. І якщо нам вдасться цей механізм постійно підтримувати, тоді відповідно і відновиться довіра до влади. Адже люди мають розуміти, що можуть висловити власну думку та будуть почуті.

– Які маєте напрацювання, що плануєте втілити у життя найближчим часом?

– Президент України видав Указ про сприяння розвитку громадянського суспільства, а тут на місці ми розробили обласну програму, де вказано цілий ряд заходів, які ми повинні провести. Цю програму презентували на сесії обласної ради, де нам виділили певні кошти. Реалізація заходів відповідно до програми буде відбуватися поетапно протягом кількох років. Гадаю, що це буде мати позитивний результат. Щодо найближчого часу, то незабаром ми будемо скликати раду розвитку громадянського суспільства і хочемо з ними спланувати цілий ряд заходів, також заплановано засідання громадської ради при ОДА. Крім того, незабаром День Незалежності України, тому також відпрацьовуємо цілий комплекс урочистостей.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ігор кульчицький, #національність, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОДА, #релігія, #тернопіль, #тернопільські новини, #управління
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: