Кумедні та неординарні назви тернопільських сіл

Часом назви населених пунктів Тернопільщини викликають посмішку, а іноді й глибоке зацікавлення – звідки ж такі топоніми?

19.08.2017 10:13   Джерело: Рідне Тернопілля
Опубліковано : Новини Тернопільщини

В Гусятинському районі біля заповіднику «Медобори» є село що зветься не ординарно – Вікно. Виявляється, воно має таку назву через місцеві карстові озерця Вікнини. Водоймища ці з чистою водою і ніколи не замерзають.

Зовсім не анатомічне коріння має село Нирків біля відомого водоспаду. Назва походить від «нора, нірка» тобто «витік, джерело».

Інше село також на півдні області Вигода виправдовує свою матеріальну назву. Цей населений пункт був заснований на багатих і вигідних землях, а його мешканців на десять років звільнили від податків. Це теж було їм вигідно.

Читайте також

У сільських місцевостях відроджують індивідуальне житлове будівництво
На користь села

Є на Тернопільщині і свої «хутора – країни». Наприклад, у селі Джуринська Слобідка Чортківського району знаходиться хутір Німеччина. Справа у тому, що у ХIX сторіччі тут проживали австрійські поселенці, яких місцеві жителі звали «німцями».

А от нинішній хутір Привільний у складі села Підруда Теребовлянського району колись звався Швейцарією. Навколо хутора – гарна природа та краєвиди, немов у країні «сиру, банків та шоколаду». Одначе «Швейцарія» не вкладалася в радянську ідеологію і тому хутір перейменували.

У Підволочиському районі розташоване село з кумедною назвою Остап’є. Назва походить від імені Остап. Місцеві мешканці кажуть, що то цей Остап не «п’є», як то може здатися, а він «є», себто існує.

Походження милою назви Коханівка (село у Збаразькому районі) точно невідоме. Одні кажуть, що то від прізвище Кохановський, інші ж стверджують, що то «кохане, улюблене село».

Існують кілька версій походження містичної назви Чортків. За однією від імені магната Чартковсього, якому належали тутешні землі. Інше ж припущення пов’язує топонім зі злим Чорнобогом, третє стверджує, що своїй назві місто зобов’язане Чортовій долині, де шукали «дідькові скарби».

Матеріал базується на навчально-методичному посібнику «Топоніми Тернопільщини» Михайла Крищука.

ЖЖ Влада Беспалова


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Рідне Тернопілля  

Коментарі