Краще запобігати, ніж лікувати. Як Байківці організували систему первинної медицини

Опубліковано:
15 Серпня, 2017

«На першому поверсі у нас медики, а мене на другий відправили. Більше сходинок, більше здоров’я», – каже голова Байковецької громади Анатолій Кулик, стоячи на ганку сільради. У двоповерховій будівлі крім апарату громади працює ще відділення «Укрпошти». Але найбільше людей збирається біля кабінету фельдшера. Поміряти тиск, взяти укол, отримати консультації чи направлення у Тернопільську обласну чи районну лікарню, з якими Байківці підписали договори про надання послуг – ці питання можна вирішити в кожному із фельдшерсько-акушерських пунктів.

Читайте також

Досягнення Великогаївської громади: дитячий садок, який більше потрібний дорослим
Урядова програма «Доступні ліки» стала ще доступнішою у Великогаївській громаді
Як колишній тернопілець Сергій Данилків реформує медицину на Донеччині

Щоб здати лабораторні аналізи не обов’язково їхати до обласного центру. Це можна зробити у Шляхтинцях, в амбулаторії загальної практики та сімейної медицини. У сірій двоповерховій будівлі знаходиться кабінет прийому лікарів, стоматологічний, фтизіатричний та акушерський кабінети, маніпуляційна та, власне, лабораторія. Вже зараз там роблять загальний аналіз рідин. А найближчим часом куплять біохімічний аналізатор крові.

«На день не менше 10 відвідувачів, – відповідає керівник амбулаторії Володимир Мащак на питання чи користується попитом доволі нехарактерна для сільської амбулаторії послуга. – І до нас приходять аналізи здавати, і ми за потреби можемо до хворого виїхати».

На першому поверсі окрім лабораторії знаходиться стоматологічний кабінет. Зараз лікування та видалення зубів безкоштовне, але в майбутньому – це потенційне джерело доходу громади. Як і проведення лабораторних аналізів. Які із послуг будуть платні і скільки будуть коштувати – вирішать після перетворення амбулаторії у комунальне підприємство.

null

 

null

 

null

Але щоб заробляти, потрібно довести приміщення до ладу: замінити старі вікна, завершити ремонт на другому поверсі, утеплити приміщення. Після цього в амбулаторії планують відкрити аптеку, денний стаціонар для хворих, яким не обов’язково буде знаходитися у лікарнях Тернополя, а проходити реабілітацію ближче до дому.

Якщо проблема серйозніша, і її не вирішиш силами місцевих медиків, мешканці громади їдуть в тернопільську обласну або районну лікарні. Обидвом закладам Байківці перераховують частину медичної субвенції. У цьому році – по півтора мільйона гривень кожній лікарні. За це мешканці громади можуть без черг записатися до потрібного фахівця, пройти обстеження і отримати потрібну консультацію.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #анатолій кулик, #баківці, #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОТГ, #ромада, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: