Медовий Спас: чого не можна робити у цей день

14.08.2017 09:53   Джерело: PRESS-центр
Опубліковано : Новини Тернопілля

У понеділок, 14 серпня – свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. Його у народі називають Маковія, а ще цього дня розпочинається Успінський піст, який триває до 28 серпня і закінчується святом Успіння Пресвятої Богородиці, - пише PRESS-центр.

Свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ століття. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглась. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.

А ще святкується також день семи Святих Мучеників Макавеїв або, як кажуть в народі, «Маковія».

Цього дня наші предки починали збирати мед з пасік, стільники у вуликах до цього дня вже мали бути повними.

14 серпня прийнято йти до церкви та освячувати воду і букети із маком, рутою, м’ятою та іншими цілющими травами. Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка».

Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся — «щоб не випадало».

На Маковія готують пісний борщ з грибами. Віруючі намагаються зранку нічого не їсти, аж поки не вип`ють свяченої води.

Обрядовою їжею цього дня є «шулики» або «ломанці». Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і свіжовикачаним заливають медом з перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти.

Вважається, щонаМаковія жінкам прощаються усі гріхи, якщо вона попросить про це свого ангела-охоронця.

На Маковія закінчується літо, тому цього дня не можна купатися у водоймах, бо можна втопитися чи захворіти. Цього дня починається строгий піст, тому потрібно дотримуватися певних правил у їжі. А ще на Маковія не можна голосно розмовляти, сваритися чи бажати комусь зла – воно може повернутися бумерангом.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: PRESS-центр  

Коментарі