Едуард Кольцов: «Державний реєстратор – гарант державної реєстрації прав»

Опубліковано:
11 Серпня, 2017

У зв’язку із запобіганням випадків рейдерських захоплень земельних ділянок шляхом проведення незаконних реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно (далі – державний реєстратор) та нотаріусами, Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області, звертає увагу на неухильне дотримання  законодавства у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Право приватної власності є основоположним та непорушним. Це – фундамент держави! Конституцією України передбачено: «Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним».

Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою таких прав.

Відповідно до Закону, державний реєстратор виступає гарантом державної реєстрації прав на нерухоме майно, є посадовою особою, яка від імені держави надає адміністративні послуги у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, представляє інтереси держави, виступає носієм владних повноважень.

Діяльність державного реєстратора спрямована на встановлення юридичних фактів (встановлення, зміну, припинення або інші трансформації цивільних прав і обов’язків (цивільних правовідносин) шляхом дослідження документів на предмет їх відповідності вимогам законодавства, визначення факту виникнення в заявника речового права на нерухоме майно або ж його обтяження, а також встановлення відсутності суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно.

Відтак, кожен державний реєстратор повинен належно виконувати свої службові обов’язки і з гідністю служити суспільству та жодним чином не вчиняти вчинки, які можуть порочити його як державного реєстратора або дискредитувати орган, у якому він працює.

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 3 частини 3 статті 10 Закону, державний реєстратор під час проведення державної реєстрації прав обов’язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію, необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником.

При цьому, згідно частини 1 статті 20 Закону, про подання/отримання заяви на проведення реєстраційних дій, державний реєстратор невідкладно повідомляє власника об’єкта нерухомого майна щодо якого подано заяву.

Принагідно зазначаємо, що частиною 1 статті 37-1 Закону та пунктом 2 Порядку здійснення контролю у сфері державної реєстрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 № 990 передбачено контроль у сфері державної реєстрації прав, який здійснюється Міністерством юстиції шляхом розгляду поданих скарг або моніторингу реєстраційних дій у Державному реєстрі прав з метою виявлення порушень порядку державної реєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації прав.

У разі виявлення порушень проводиться перевірка державних реєстраторів чи суб’єктів державної реєстрації прав та вживаються заходи до негайного повідомлення про це відповідні правоохоронні органи для вжиття необхідних заходів.

Таким чином та враховуючи викладене, вкотре наголошуємо на неухильному дотриманні законодавства у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та попереджаємо, що за порушення законодавства у сфері державної реєстрації передбачена кримінальна відповідальність до десяти років позбавлення волі.

Варто зауважити, що з метою запобігання протиправним заволодінням нерухомого майна та посилення прав власників нерухомості під час здійснення реєстраційних дій, кожен голова районної державної адміністрації, селищний голова або голова сільської ради повинен ретельно контролювати діяльність державних реєстраторів в частині неухильного дотримання законодавства України і попереджати ймовірність вчинення ними незаконних дій.          

Едуард Кольцов,
начальник Головного територіального 
управління юстиції у Тернопільській області                     

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #держава, #едуард кольцов, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реєстратор, #тернопіль, #тернопільські новини, #юстиція
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: