На Тернопільщині, у Чортківському районі, зареєстровано спалах ентеровірусної інфекції

Лікарі застерігають та інформують про вірус Коксакі.

10.08.2017 20:13   Джерело: Ternopil.ON
Опубліковано : Зоряна Юзвін

На Тернопільщині, у Чортківському районі, зареєстровано спалах ентеровірусної інфекції. Лікарі застерігають та інформують про вірус Коксакі, адже ознаки та наслідки хвороби страшні.  - йдеться у статті Ternopil.ON

Рід ентеровірусів включає віруси Коксаки А і В, ЕСНО, вірус гепатиту А, вірус поліомієліту. Лабораторні дослідження показали, що зараз циркулюють віруси Коксакі. Це досить стійкі у зовнішньому середовищі типи вірусу. Він довго зберігає життєдіяльність у стічних водах, басейнах, молоці, хлібі, овочах, фекаліях. Відзначається стійкістю до антибіотиків, інактивується (руйнується) при прогріванні та кип’ятінні.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії (заражені особи без проявів інфекції). Механізм передачі – повітряно-краплинний, фекально-оральний (передається через інфіковану воду, продукти харчування).

Якщо раніше вважалося, що віруси Коксакі вражають лише дітей, то тепер світ інфекційних захворювань змінився. Протягом останніх 5-ти років хворіють і діти і дорослі. Найчастіше хворіють діти віком від 2 до 10 років. Є випадки зараження батьків від дітей.

 

Ознаки зараження вірусом 

Від 2 до 10 днів може тривати скритий період. Після цього піднімається температура тіла до 39-40 С, виникає головний біль, слабість, порушення апетиту, часто рвота, пронос. Можуть бути болі в горлі. Важливим проявом є почервоніння шкіри, папули, міхурці, які найчастіше розміщуються на обличчі, кистях рук, стопах. Саме тому, дане захворювання ще називають « рот-рука-нога». Деколи висипання нагадують вітряну віспу.
У ротовій порожнині з’являються висипання у вигляді герпесу, так звана «герпетична ангіна».
Частим проявом ентеровірусної інфекції є ураження очей: крововиливи в кон’юнктиву, склеру, сльозотеча. Віруси Коксакі вражать м’язи, нирки, серце та головний мозок. Найбільш небезпечними є міокардити, серцева недостатність, менінгіти та енцефаліти, що супроводжуються паралічами.

Найважливішим у профілактиці є дотримання правил особистої гігієни.

Потрібно мити овочі, фрукти, а головне руки. Мити руки потрібно не лише після відвідування туалету, але й після перебування у людних місцях. Адже вірус є всюди. Тому локалізувати спалахи практично неможливо. Для цього треба закривати приміщення, проводити відповідну дезінфекцію.
При виявленні хворих необхідно ізолювати до зникнення клінічних проявів (орієнтовно на 10 днів) та звернутися до сімейного лікаря або інфекціоніста.

Специфічного лікування, як і профілактики немає. Використовуються симтоматичні засоби. Жаропонижуючі – при температурі 39 С і вище, сорбенти – при проносі, та розчини електролітів. У разі розвитку менінгітів, міокардитів, перикардитів та інших важких станів обов’язкове лікування в умовах стаціонару. Висипання обробляти не потрібно.

Після перенесеної інфекції формується стійкий імунітет, але лише проти того типу вірусу, який викликав хворобу. А вірусів КОКСАКІ групи А є 24 типи, групи В – 6 типів, окрім того є 31 тип вірусу ЕСНО, який викликає схожу клінічну картину. Все залежить від нашого імунітету.

Тому, необхідно стежити за харчуванням, фізичними та розумовими навантаженнями, відпочинком, а також завжди пам’ятати слова великого вченого М. М. Амосова: “Лікарі – лікують хворобу, а здоров’я потрібно здобувати самому».

Інформує заступник головного лікаря КРЦПММСД Світлана Грабовецька.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Ternopil.ON  

Коментарі