Жнивує Тернопільщина: п’яті жнива молодого фермера-депутата

Опубліковано:
10 Серпня, 2017

П’ять років тому успішний сільський менеджер з Козівки – найвіддаленішого села Тернопільського району вирішив змінити ранг разом з перевіреною командою- однодумців організував фермерське господарство « Дідик-2012». Досвід було у кого перейняти поруч уже давно самостійно господарювали на орендованій у пайовиків землі фермери Юрій Березовський, Іван Мричко, Анатолій Бучинський, Антон Баворовський, Василь Скочеляс. Виважений, розсудливий, вимогливий Андрій Арсенович вирішив не знімати зірок з неба, але робити нову справу з розумом і хліборобською совістю, як навчили його батьки, старожили, земляки. Взявся за належне створення матеріально – технічної бази, азів землеробства – насінництва, розорення запущених роками полів, увесь повноцінний технологічний цикл від посіву аж до збирання сільгоспкультур, культури рільництва.

Успішно об’єднав дві складові агробізнесу вирощування і переробка власної продукції. На той час в Козівці працював він збудував і обладнав за усіма вимогами часу млин. Борошно і  тоді, і зараз  мелють вищого і першого ґатунку не лише для місцевих, але жителів сусідніх сіл  району, мешканців  Підволочиського і Теребовлянського району. Коли запрошував на постійну роботу у своє фермерське господарство Не влаштовував іспитів, тестів,довгих співбесід для тих, кого прийняв – а це добрий десяток своїх земляків. Вони перші, а згодом усі козіківчани  довірили  зароблені нелегкою кровною працею йому свої земльні паї. Перед ними Андрій Дідик постійно в одвіті. Сьогодні в Козівці ФГ « Дідик-2012» обробляє до 1000 гектарів ріллі, близько половини цієї площі займає зернова група. На фермерському полі  у доброму стані й осінні культури, зокрема на зерно посіли 90 гектарів качанистої, три – чотири сорти сої  на 150-ти гектарному лані, понад сто гектарів гречки.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: На Кременеччині насіяли гарбузів
Козова запрошує на аграрно-мистецький фестиваль «Козафест» (Відео)
Жнива на Тернопільщині: пшеничні перевесла родини Бучинських

Побувавши разом з керівником, депутатом Тернопільської районної ради, головою  постійної земельної комісії райради Андрієм Дідиком на хлібозбиральному полі переконався. Жнивний конвеєр працює чітко, без збої. Максимально використовуючи як погожу спекотну днину, так і наявну продуктивну імпортну зернозбиральну техніку. На   новому комбайні «Нью Голанд» у комфортабельній кабіні,що обладнана комп’ютером, картами родючості даних полів, кондиціонером чисто  і без найменших втрат дозбирували горох сорту «Готівський» з останніх гектарів посіву Євген Винник. Всього бобових навесні засіяли 50 гектарів. Сьогодні ця культура не другорядна, має стабільну і високу ціну як на внутрішньому, так зовнішньому ринку Європи, країн третього  світу. Євген Миколайович  вже давно збирає хліба у господарстві досвіду й уміння йому не позичати. Наприклад, в короткий  короткий термін, коли ФГ придбало цю дорогу, але потужну енергозберігаючу техніку її вивчив, основні робочі моменти зв’язані  з експлуатацією також досконало запам’ятав.

Вже обмолоти  ріпак, горох, розпочинаємо першу площу озимої пшениці що дозрівала, – каже пан Євген. Транспортує урожай бобових водій «ЗІЛ-130» з ущіленим причепом Михайло Колосівський, він уже сьомий рік у нашій невеликій фермерській родині. У нас  тут кожний володіє 2- 3 професіями, як треба допомагаємо з ремонтом одне одному, обіди, вечері вивозять в поле, зарплата відповідна є, головне .щоб мир і спокій був у нашому українському домі. Декілька днів головне , щоб сприяла погода завершимо збирати і озиму пшеницю. На прощання Євген Винник тисне правицю і поспішає до кабіни. З бункера комбайна вже завершується сипатися збіжжя  на кузов автомобіля, пора у загінку. Короткі і миттєві ці жнивні зустрічі, але такі до наснаги щемні та вкрай необхідні.

null

Комбайнер Євген Винник на жнивному лані господарства.

Джип фермера набирає швидкості і мотає  кілометри на добре підготовлених польових дорогах. Жовті барви серпневого поля змінює на чорні рельєфи дискованої ріллі  старанний механізатор Ігор Бучинський.У нього вже восьмий сезон хлібозбирання. Він дискує і лущить  стерню, оре, підготовляє грунт до посіву та й самий посів і  подальший обробіток колоскових і технічних культур проти бур’янів та шкідників рослин. Перекидається декілька реченнями з паном Андрієм і гайда в чергову загінку. Викреслює борозенки, як  топограф географічні карти. Коротко перше п’ятиріччя виробничої та господарської діяльності підбиваємо із його засновником.

Прикро, коли на рідній землі заростають бур’янами, берізками колись добротні поля, до мене були  в Козівці. Якісь земельні гастролери, вони набивали кишені, допродували техніку, металобрухт, деякі корівники, обладнання, з людьми не рахувалися. До їх громадської думки не прислухалися. Прийшла до мене на територію млина, який вже регулярно працював і попросила взяти в оренду їхні земельні паї, навести лад як на ланах. Так і на виробничих площах колишнього колективного господарства. Початки були нелегкі. Не_вистачало техніки, посівних агрегатів й для обробітку. Так для агрономічного, хімічного захисту зернових, кукурудзи тощо. Згодом оперативно навели порядок на тракторній бригаді, в гаражах, складських приміщеннях, впорядкували територію, що залишилася у спадок  від тих часів. Переглянули докорінно структуру посівів, визначилися з полями, обрахували витрати  на пальне, запасні частини, мінеральні добрива, гербіциди насіння сільгоспкультур, деякі  господарські питання віришив із фермерами – сусідами. Просив допомоги жоден. Хто вже  економічно міцно стояв на землі не відмовив. За рахунок власних заощаджень, кредитів придбали нові вітчизняні трактори, сівалки, оприскувачі та інший необхідний  сільгоспреманент. Визначилися з оплатою праці за оренду земельних паїв, вона у нас щороку зростає і у цьому також. Трудова виконавська дисципліна, взаємовіддача, відповідальність кожного за той обсяг робіт, який йому довірено- головне у повсякденній трудовій        діяльності колективу ФГ « Дідик-2021» Повірили у нас люди, село хоч віддалене від  району й обласного центру межує із населеними пунктами Підволочиського і Теребовлянського районів, дбаємо про збереження і всебічний розвиток соціальної сфери. Допомагаємо школі і продуктами харчування. Транспортом . а також коштами, культурі, медицині, благоустрою  і впорядкуванню вуличних доріг, траншей, вивезенню сміття. Приємно те, що козівчани повірили не лише мені, як керівнику ФГ, власнику млина, депутату райради. Але й сину Тарасу обрали його старостою села Козівки.

Зараз хоч гаряча жнивна пора. Але усім чим можемо сприяємо ремонту дороги до Козівки і центральної траси. Автодорожникам вивозимо обіди. Спільно з ними вирішуємо усі технічні питання. Люди на селі мають не існувати, а жити повноцінними й буднями і святами, не виїжджати масово на заробітки за кордон, а працювати на рідній оновленій землі не за копійки і кусень хліба. Виховувати , вчити і оджувати дітей,  проводжати і зустрічати з українського війська юнаків .Доречі  для воїнів , що воюють за територіальну цілісність України відправляємо безкоштовно продукти харчування, борошно, різноманітні крупи,овочеву і м’ясну консервацію, одяг тощо. Я як депутат Тернопільської районної ради часто зустрічаюся з виборцями, не залишаю поза увагою кожного запиту, прохання, критичних зауважень щодо духовного і гармонійного розвитку територіальної громади. На землі треба бути господарем працювати і чесно дивитися у вічі людям, які тобі довіряють і обрали у представницький орган району. Через тиждень завершимо основні роботи на жнивних ланах, збираємо без втрат і до останньої зернини  хліб – геніальний винахід людства. Він є його першим  продуктом, а якщо з’явиться у хліба конкурент, то це буде хліб, нові сорти і види. Хто з нас засумнівається в тому,що запах хліба є одним з найкращих у світі? Його не сплутаєш з жодним іншим запахом.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #депутат, #дідик, #жнива, #козівка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фермер
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: