А ви знали, що батьком італійського детективу був українець?

04.08.2017 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Цю несподівану і зворушливу історію розповіла тернопільська письменниця Неоніла Крем’янчанка, яка зараз перебуває в Італії. Пані Неоніла авторка низки популярних книг, серед яких: «Рабів до Раю не пускають» та «Заробітчанське щастя».

Нещодавно в італійському Мілані відбулася літературна конференція, присвячена італійському письменникові українського походження Джорджу-Володимиру Щербаненку.  Він народився 28 липня 1911 року у Києві. Його  мама була італійка, з родини виробників елітних меблів,  батько – українець, професор латини та грецької.  Віддав згодом життя за Україну в рядах армії УНР. Отож мама з маленьким Джорджом-Володимиром виїхала до Італії, рятуючись від навали і жорстокості здичавілих більшовиків. Жили вони у Римі. Коли хлопчині виповнилось шістнадцять, несподівано помирає й мама. Хлопець переїхав до Мілану. Йому довелося пройти через велику бідність. Ким він тільки не працював: вантажником, рекламним агентом, водієм швидкої допомоги, коректором у журналі. Поміж тим відвідував літературні та мистецькі вечори.

null
Фото Неоніли Крем’янчанки

Зустріч із письменником і режисером Джорджо Дзабаттіні перевернула його життя. Щербаненко почав писати романи і через короткий відрізок часу став одним із найвідоміших в Італії майстрів детективного жанру. Його називали "італійським Сіменоном", "батьком італійського детективу". Написав більше 60 романів, багато з них екранізовані в кіно. Часто в своїх творах згадував Україну, хоча залишив її десятирічним хлопчиком. Помер на вершині своєї слави у 1969-у, маючи 58 років. Похований у Мілані.

null
Фото Неоніли Крем’янчанки

Літературну конференцію, присвячену письменникові, провело товариство співпраці української та італійської культур. Виступали: генеральний консул України в Мілані Роман Горяйнов, консул, відповідальний за роботу з українськими громадами в Італії  – Євген Шквира, радник міського правління Мілану, президент комісії з прав людини  – Діана Де Маркі, поетеса й українська громадська  діячка Ольга Вдовиченко з міста Брешії, італійський кіноактор Паоло Ріва, письменниця з Тернополя Неоніла Дригуш (Крем'янчанка), заступник голови товариства співпраці української та італійської культур у Мілані Марія Забіяка (родом із Чортківщини на Тернопіллі). Із пісенною програмою виступив місцевий український ансамбль.

null
Фото Неоніли Крем’янчанки

У день народження відомого італійського українця представники товариства та Консульства України в Мілані поклали квіти на могилі письменника Джорджа-Володимира Щербаненка.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі