Сьогодні вашій увазі хочемо представити фото села Язловець Бучацького району Тернопільської області, датовані 9 липнем 1939 року. Фотопідбірка стосується коронації фігури Божої Матері Язловецької. Відомо, що кульптура була створена із  каррарського мармуру, який добувається на заході Італії, біля м. Каррара, що у підніжжя Апуанських Альп.

Автором фігури Божої Матері Язловецької був відомий різьбяр Оскар Сосновський, який створив її в Римі на замовлення спеціально для Язловецької каплиці. Тоді каплиця була в підпорядкуванні Монастиря сестер непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії в Язлівці. 10 серпня 1883 року фігура була освячена архієпископом Зиґмунтом Щенсним Фелінським (святим Римо-Католицької церкви).

Читайте також

Ексклюзив: Копичинці на відео 1916 року (Фото, відео)

Сьогодні фігура Божої Матері Язловецької знаходиться в м. Шиманові (Мазовецьке воєводство, Польща). Вона там перебуває із 1946 року. В Язлівці знаходиться точна копія фігури Божої Матері Язловецької.

Представлені фотографії Язлівця із 1939 року належать архіву фотографій «Ośrodek Karta», який існує з січня 1996 року. В його колекції нараховується близько 300 тис. світлин, в тому числі і з міст та сіл Волині. Архів включає як професійні так і любительські фотографії. Усі світлини поділені на сорок колекцій, по яких можна здійснювати пошук на польській мові. На фото висвітлено політичні події, соціальне, культурне та спортивне життя людей, які проживали в першій половині ХХ століття.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://www.foto.karta.org.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини, #фігура, #язлівець
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: