Тернопільський священик гостро розкритикував телевізійне шоу каналу 1+1

07.04.2017 21:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Євген Заплетнюк

“Політика каналу 1+1 завжди прогнозована та антихристиянська. Ніколи не буду втомлюватися це повторювати. І навіть якщо ви жити не можете без отця Георгія, іноді вам треба вмикати здоровий глузд. Ніякого таємного коду віри не існує. Особливо для провокаторів. Особливо у Великий піст”, – пише на своїй сторінці у соцмережі відомий тернопільський Протоієрей Євген Заплетнюк.

Кожного разу вмикаючи програму “Таємний код віри” на 1+1, ви маєте розуміти декілька речей.
 
1. Це звичайне телевізійне шоу, зняте в кращих традиціях популярних на заході видовищних програм, які зазвичай з’являються напередодні Великодня. Не знаю чому так, але зауважте цей момент. Чим ближче до Пасхи та Страсного тижня, тим більш лютим і богохульним буде показаний вам сюжет. Тут не треба бути пророком, коли говоримо про 1+1. Отже, якщо ви думаєте, що ця програма має вас навчити чомусь дуже важливому та цінному, а особливо відкриє вам нечуване про Бога та Церкву – ви сильно помиляєтеся. Програма має на меті викликати ажіотаж, «потролити» суспільство. Комерційному телебаченню, як і Ютубу, потрібні ваші перегляди. Кілька років тому нам показували про «Чашу Грааля» та «дружину Ісуса Христа» на тому ж каналі. Всі ніші відомі та резонансні викриття поганих священнослужителів - це теж справа рук цієї ж фірми.
 
2. Я дуже люблю отця Георгія, направду поважаю його як унікального священика, на відміну від значної частини його компанії. І моя критика його участі в проекті– це не особиста неприязнь, а намагання знайти відповіді на питання: «що це взагалі було». Саме для моїх друзів і парафіян, які постійно запитують мене, чи я бачив програму. Отче, простіть мене, якщо зможете :)
 
3. Друзі, насамперед, ви повинні запам’ятати: Церква нічого не приховує, як від віруючих, так і від невіруючих. Зазвичай, мову про якісь «таємниці» ведуть люди, які самі жодного разу не брали в руки ні Святе Писання, ні Катехізис, ні тим більше – не знайомі зі словами «Екзегетика» чи «Герменевтика». З таким самим успіхом я можу виносити свої претензії до фізиків чи хіміків, звинувачуючи їх у тому, що вони від мене все приховують. Насправді, це не вони від мене щось приховують, це я востаннє брав підручних із фізики ще навчаючись у школі. Однак, найпростіший спосіб зняти з себе відповідальність за тупість і власну обмеженість – просто перекинути вину на когось іншого. В даному випадку, автори серіалу червоною ниткою підкреслюють саме цей момент. Церква застаріла, а окрім того, все від нас приховує. Відповідаю. Церква вічно свіжа і жива, безперервно оживляючись Святим Духом. А от заставки між програмами на 1+1 дійсно вже можуть бути набридливими та застарілими багато швидше, ніж триває телевізійний сезон. Однак, там бачать лише недоліки Церкви та власну користь. Співпадіння? Не думаю! :)
 
4. Якщо хтось взявся шукати «таємний код віри» та розшифровувати потаємні символи, вже з перших хвилин зустрічається з чудовою алегорією – православний священик знімає з себе хреста. Дуже символічний вчинок, який є лейтмотивом усього подальшого фільму. Звісно, це не отець Георгій придумав таки пафосний жест. Однак, він погодився, він дав себе використати. І це дуже сумно. Одна справа, коли ти шукаєш недоліки в Церкві, що по великому рахунку зробити дуже просто, бо Вона є зібранням грішників, які каються. Однак, коли Христос і є Самою Істиною, то зняти з себе хреста і декларувати пошук істини – це щось із сфери фантасмагорії. Це не можливо в принципі.
 
5. Той, хто колись бачив документальні фільми Річарда Докінса не міг не помітити дивний збіг у загальній картині з серіалом від 1+1. «Незалежний» вчений намагається знайти істину, беручи інтерв’ю в різних людей. Звичайно, люди різні, але на всі питання вони дають однакові відповіді: все не так, як це вчить Церква. Однак, між Докінсом і Коваленком повинна ж бути якась різниця в мотивації? Не може бути, щоб найбільш відомий атеїст і колишній міністр інформаційної політики УПЦ хотіли лише одного – показати Церкву старою, дурною та відсталою. Можна захоплюватися якістю картинки (а там неймовірно круте FullHD), однак плутати якість зображення та якість інформації, яку у нас вливають гарною картинкою, я б категорично не радив.
 
6. Дуже багато про серіал можуть сказати відгуки, залишені глядачами під відео. Більшість із них поцілили «просто в яблучко». Жоден із коментаторів не залишився утверджений у вірі. Навпаки - в душах було посіяно сумнів. Всі дякують авторам за підтвердження давніх глядацьких переконань: церкві не місце в ХХІ столітті. Їй потрібні реформи. А ще краще, - досить із нас ваших церков. Ми хочемо самі обирати собі шлях, живучи без жодних докорів сумління за вчинені гріхи. Хочемо будемо гомосексуалістами, хочемо будемо злодіями. Хочемо будемо ким завгодно, навіть «богами», як це було з Адамом і Євою. Головне, щоб нам ті грошолюбні і нахабні церковники на мерседесах не заважали.
 
7. Хочу зауважити, що сумнів для віруючих людей це дуже добра риса. У нас навіть є особливе свято на похвалу благочестивого, «доброго невіря» апостола Фоми, через тиждень після Пасхи. Однак, сумнів від сумніву відрізняється. Не знаю, чи відомо вам про те, що більшість людей, яких вдалося витягнути з членства в цілком тоталітарній секті Свідків Єгови, (що, правду кажучи, буває дуже рідко) більше ніколи не зможуть стати знову членами Православної чи Католицької Церков? У них у душі щось ламається. От так само, щось ламається і в тих людей, які зробили однин крок через поріг храму, але тут почули про неподобства, про застарілі канони, догми та інші незрозумілі слова, який мають негативний підтекст. Звичайно, кому хочеться з цим зв’язуватися. А ще там морять голодом у піст, і змушують стояти всю ніч на службі.
 
8. Безліч моїх друзів, від єпископів до мирян-атеїстів, по різному сприйняли цей проект. Для когось він виявися цікавим, бо почав говорити про невідомі, нечувані для них раніше теми. Для когось, от наприклад, як для мене, він з перших хвилин був одною суцільною та багатосерійною провокацією. Звичайно, показали лише дві серії. І вже з наступної нас може чекати неймовірний апологетичний заряд, і величезна кількість глядачів, замість чергової порції сумнівів, отримають підтвердження своїх потаємних внутрішніх переживань. «Вірую, Господи! Допоможи моєму невір’ю» - Так кричав до Христа батько хворого від народження хлопця. Серіал поки каже – “не вірую, і не хочу ніякої допомоги в невір’ї».
 
9. Не хочу посіяти сумніви в авторитетності людей, які відкривають отцю Георгію нечувані для нього раніше речі. (Принаймні, так за сценарієм). Однак, декілька розмов мене буквально веселили. Наприклад, у розмові з отцем Романом Мельниченком ми дізналися, що Церква застаріла в тому, що не змогла належно оцінити гомосексуалістів, і, очевидно, вже за кілька років Вона змушена буде переглянути свої погляди на таких людей, як Вона переглядала не раз свої погляди на багато інших речей. Коротше кажучи, такі твердження звучать зручно для гомосексуалістів, а також інших збоченців і грішників, але це не правда. Те, що гомосексуалізм - це гріх, нам відомо не з догматів і канонів Церкви, але зі Святого Писання. Це не люди придумали, а так сказав Сам Господь. Тому, боюся, що отцям Роману і Георгію прийдеться довгенько чекати здійснення озвучених сподівань. Не варто видавати бажане за дійсне, навіть якщо це збільшить рейтинг програми. Як психолог і священик, отець Роман повинен знати фізичну і духовну та душевну складову гомосексуалізму, і не плутати їх між собою. Для фахівця це недопустимо. Таких перекручень і натяжок – у програмі безліч. Бо це – телевізійне шоу, а не відео Недільної школи для дорослих. І, на жаль, навіть не наукова програма, якою хоче видатись.
 
10. Дивитися вам цей серіал чи ні – справа ваша. Критикувати чи мовчати – також. Моя ж справа невелика – попередити, що не завжди варто куплятися на блискучу обкладинку. У цього серіалу не лише захоплююча та ультрасучасна зйомка та авторитетний ведучий. За цим блиском сховано те, чого святі отці називали «бісівською правдою». Знаєте, що це? Це - напівправда.
 
Ніхто з мислячих людей не прийме брехні в чистому вигляді. Однак, якщо її буде розповідати священик, який декларує з самого початку бажання знайти істину, та ще й після 25 років служіння Церкві, це не може не зацікавити. Як людина, яка досі мріє про якісну камеру та професійний диктофон, потрібний мені для проповідництва, я не можу не заздрити можливостям отця Коваленка. Однак, не менш сильно мене дивують настільки нікчемно використані можливості. Так, уже були скандали, суперечки, ажіотаж. Ведучого тепер по-справжньому буде впізнавати вся Україна. Але хіба в цьому щастя? Два рази покажуть і все це забудеться.
 
Політика каналу 1+1 завжди прогнозована та антихристиянська. Ніколи не буду втомлюватися це повторювати. І навіть якщо ви жити не можете без отця Георгія, іноді вам треба вмикати здоровий глузд. Ніякого таємного коду віри не існує. Особливо для провокаторів. Особливо у Великий піст.
 
р.s. Якщо вам імпонують мої переконання і вам цікаво читати те, що я пишу - долучайтеся до моєї сторінки facebook.com/fatheryevhen. Якщо не імпонують - гортайте собі стрічку далі, не зважайте на це все.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі