На кордоні Тернопільщини та Хмельниччини відсвяткували День соборності України (Фото, відео)

22.01.2017 22:35   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тарас Савчук

Сьогодні, 22 січня, на мосту через річку Збруч між Підволочиськом Тернопільської та Волочиськом Хмельницької областей відбулося святкування 98-ї річниці з Дня проголошення Акту злуки ЗУНР та УНР. Основне дійство відбулось у Підволочиську, оскільки Тернопільська область цього року була приймаючою стороною.

Саме так відзначали це свято і у 1919 році. Тоді українці Сходу і Заходу також зустрілися на мосту, пройшли у центр Підволочиська і на головному майдані зачитали Акт злуки українських земель. Тепер, через 98 років, громади сусідніх областей показали, що нема меж чи перепон, які б ділили Україну.

Участь у заході взяли представники влади та духовенство, політики та громадськість. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих під час Революції Гідності, Антитерористичної операції, а також тих, хто долучився до становлення єдиної суверенної та незалежної України. Священики відслужили поминальний молебень за загиблими, а представники влади та громадськості пригадували історію та проводили паралелі із сучасністю.

По закінченні урочистої частини на самому мосту всіх охочих запросили на святковий концерт у Підволочиський будинок культури.

Довідково: 22 січня 1918 року Центральна Рада проголосила, що Україна розриває зв’язки з московською державою і стає Самостійною Українською Народною Республікою. Це проголошення було розміщене в Четвертому Універсалі Української Центральної Ради.

За рік, 22 січня 1919 року, на площі перед Софією Київською було проголошено, що до Української Народної Республіки належатиме Галичина, Буковина і Карпатська Україна, що всі землі України будуть вільні та разом творитимуть одну Українську Державу.

Проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки втілює споконвічну мрію українського народу про Незалежну, Соборну, Національну державу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі