«Золотий вік української естради» у трьох томах презентували у Тернополі (Фото)

Опубліковано:
16 Грудня, 2016

У Українському домі «Перемога» у Тернополі 7 грудня відбулася надзвичайно важлива й цікава культурна подія – репрезентація тритомного видання «Золотий вік української естради (1960-1980ті роки)» відомого тернопільського журналіста Михайла Маслія. Нагадаємо, що цю працю тривалістю в 12 років уже презентували у Києві, Львові та Чернівцях. У нашому місті автор книги основну свою увагу приділив тим видатним постатям, життя і творчість яких тісно пов’язана з Тернопіллям. Завдяки небайдужим особистостям, які підтримали цю титанічну роботу, усі українці мають можливість зберігати і примножувати ту пісенну спадщину, яка була створена з любов’ю. Видання книги «Золотий вік української естради 60-80 років», яка вийшла у світ у трьох томах, стало можливим завдяки таким меценатам, як родина Демкур і родина Ратушняків, а також Миколі Княжицькому.

«Золотий вік української естради 60-80 років» – унікальне видання, адже досі в українській літературі про українську культуру не було нічого подібного. «Це книга спогадів, мудрості, книга повчань від тих, кого уже немає, від тих, хто з нами і є відомим або ж несправедливо забутим… Це оповіді тих людей, які творили і творять історію української пісні» – написано в короткій анотації.

Репрезентація тритомника у Тернополі відбулася у теплій і щирій атмосфері. Ще раз почути про метрів української естради прийшли справжні поціновувачі української культури. Своїми спогадами і враженнями поділилися заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук, керівник вокально-інструментальних ансамблів «Опришки» (1967–1972) та «Збруч» (1974–1975) Руслан Іщук, донька композитора Анатолія Горчинського Ангеліна Гак, донька поета Бориса Демкова Світлана Мичко, відомі тернопільські бізнесмени й меценати Михайло Ратушняк та Тарас Демкура. З кіноекрану до присутніх і всіх тернополян звернулися ті, хто не мав можливості приїхати, –  співаки Валентина Купріна, Віктор Морозов, Віктор та Любов Анісімови, поет Степан Пушик.

Донька Анатолія Горчинського Ангеліна Гак зазначила, що в останні роки батько дуже хворів і лише пан Михайло постійно цікавився його життям і самопочуттям. За її словами, він просто віддавав свою любов, увагу і душу, а відтак став свідком написання багатьох пісень і віршів, першим його слухачем.

Світлана Мичко подякувала Михайлу Маслію за увіковічення пам’яті її батька і неперевершеного майстра «сонячних кларнетів» – Бориса Демкова. «Цього року ми видали книгу, присвячену творчості і життю мого тата. У місті відбулися презентації. Я розумію, наскільки титанічну працю і неоціненний внесок у збереження та примноження спадку української культури зробив Михайло Маслій, який зумів в одне видання вмістити величезний пласт митців. Стежила за всіма презентаціями, які відбулися у Львові, Києві і Чернівцях. Хочу сказати, що до Михайла Маслія ніхто досі не брався за таку кропітку і важку роботу. Це дуже важливо сьогодні зібрати дані і спогади про тих, хто творив ту неповторну українську «золоту естраду». Від імені своєї родини щиро дяку автору та всім, хто підтримав це видання. Це пам’ять на віки», – додала пані Світлана.

Він імені меценатів Ірина Демкура вручила примірники книги Світлані Мичко. «Щиро вдячна авторам і організаторам цього свята, оскільки всі присутні в залі мали можливість сьогодні не тільки згадати наших видатних співаків, поетів-піснярів, композиторів, а й багатьох відкрити для себе. Щоразу, коли ми разом їхали до Києва, я від Михайла чула багато цікавих історій про наших зірок. Вони мене захоплювали, бо багатьох фактів інколи і не знала. Я вважаю, що ці книги більше для наших нащадків, адже вони повинні пам’ятати і шанувати спадок нації, напрацьований багатьма поколіннями. Якщо жива культура, то і жива нація. Дякую вам за вашого батька і його творчість», – звернулася Ірина Демкура.

Заслужена артистка України Андріана Онуфрійчук від свого імені додала, що її мати і рідні прочитали всі три томи від сторінки до сторінки. Вони отримали колосальне задоволення від того, що змогли ще раз згадати про своїх кумирів.

Михайло Ониськів зазначив. що щасливий від того, що отримав нагоду бути на презентації унікального трикнижжя Михайла Маслія. За його словами автор закоханий в Україну, її безмежні простори, пісню і слово. «Сьогодні до зали прийшли ті, хто поважають українську пісню і культуру. Якщо ми не будемо поважати себе через пісню, то нас ніхто не буде поважати у світі», – наголосив пан Михайло.

Примірник тритомника відомому метру журналістики вручив Михайло Ратушняк. Він звернув увагу на те, що «все велике народжується у великій любові. Ця книга була саме так створена. Михайло Маслій продемонстрував дивовижну витримку, делікатність, витонченість. Він зумів вислухати кожного і з любов’ю виписати кожне слово. Українська пісня – душа нашого народу, яку потрібно плекати».

Меценат Тарас Демкура, який разом зі своєю дружиною підтримав видання книги, вручив примірники тритомника школі імені Назарія Яремчука в особі її директора Олександра Остапчука. «Михайло – великий стратег у створенні подібних книг. Він довго писав про кожного свого героя, потім ретельно і збирав статтю до статті. Коли він сказав, що вже все готово і ми будемо давати в рук, то я відповів, що з нашого боку фінансова підтримка – це найменше, що ми можемо зробити порівняно з тим, який внесок зробили наші талановиті автори, композитори і виконавці. Кожен з нас повинен бути соціально відповідальними, аби пропагувати і розвивати нашу культуру. Мені приємно, що в місті діє школа імені Назараія Яремчука, в якій майбутнє покоління виховується на кращих взірцях української пісні. Сподіваюся, що і для учнів цього закладу ми проведемо презентацію і в міру можливостей забезпечимо школи цими книгами, щоб маленькі тернополяни могли більше довідатися про наші легендарні постаті в естраді», – зазначив Тарас Демкура.

З рук Тараса Володимировича примірники також отримали журналістка Оля Сагаль (донька відомих медійників Коверків, які допомагали в створенні видання) директор бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Галина Компанієць, директор видавництва «Горлиця».

Тарас Володимирович також представив всім присутнім журналіста, який довший час працював в українській редакції «Радіо Свобода», нашого земляка Богдана Нагайла, який прибув на захід разом зі своєю дружиною.

Богдан Нагайло звернув увагу на те, що чомусь прийнято говорити про Львівщину, хоча Тернопільська область дала і дає не меншу кількість патріотів і талановитих людей. «Коли працював в редакції «Радіо Свобода», то ми в ефірі говорили про свободу, а в той час українські творці були цим голосом свободи. Це ті люди, які працювали у важких умовах. Ми з-за залізної завіси інколи чули ці унікальні пісні. Моє покоління виросло на піснях січових стрільців і УПА без повного уявлення про найкращі взірці української естради того часу. Я вважаю книгу Михайла Маслія великим подарунком для української діаспори. Завдяки їй ми можемо побачити і дізнатися більше про українську культуру», – сказав пан Богдан.

Завершуючи зустріч словами подяки усім, хто так чи інакше допоміг йому випустити у світ цю унікальну книгу, Михайло Маслій закликав усіх любити справжню українську пісню та шанувати її творців і виконавців.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: