Антологію золотої епохи української естради 7 грудня презентуватимуть у тернопільській «Перемозі»

Опубліковано:
29 Листопада, 2016

Свого часу відомий британський мислитель Томас Карлейль сказав, що історія людства – це біографії людей, які її щодня творили. На прикладі відомих постатей можна виховувати майбутні покоління, вибудовувати власну лінію досягнення успіху. А завдяки небайдужим особистостям, які занотовують всі ці біографії, наступні покоління мають своєрідний дороговказ. Нещодавно тернополянин Михайло Маслій у своїй книзі «Золотий вік української естради 60-80 років», яка вийшла у світ у трьох томах завдяки таким меценатам, як родина Демкур і родина Ратушняків, а також Миколі Княжицькому, увіковічнив тих, хто творив якісну українську естраду у 1960-80 роках.

Чимало талановитих авторів і виконавців уже відійшли за межу вічності, зокрема Володимир Івасюк, Назарій Яремчук, Білозір, Микола Мозговий, Луценко, Дмитро Гнатюк та інші, але вони продовжують жити на сторінках видання пана Михайла. 261 героїв того часу, багато з яких сьогодні мешкають у 19 країнах, тепер увіковічнені в одному виданні. Усіх їх єднає наша рідна пісня. Тритомник «Золотий вік української естради» — це антологія хітів 60-80 років ХХ століття. У виданні зібрана повна інформація про поетів, композиторів, співаків, які творили і творять історію української пісні.

Нещодавно телевізійний канал «Еспресо» спільно з видавничим домом «Букрек», Національним палацом мистецтв «Україна» (Роман Недзельський) репрезентували вищезгадане тритомне видання у малій залі Національного палацу мистецтв «Україна». У цьому заході взяли участь Любов і Віктор Анісімови, Іво Бобул, Інеса Братущик, Віталій Білоножко, Олександр Вратарьов, Остап Гавриш, Степан Галябарда, Таня Д’Авіньйон, Андрій Демиденко, Василь Зінкевич, Олександр Злотник, Ірина Кириліна, Євген Коваленко, Лариса Конарська, Вадим Крищенко, Алла Кудлай, Валентина Купріна, Анатолій Матвійчук, Андрій Миколайчук, Лідія Михайленко, Тетяна Русова, Ліна Прохорова, Юрій Рибчинський, Тамара Стратієнко, Геннадій Татарченко, Олександр Тищенко, Орест Хома, Віктор Герасимов, Тетяна Цимбал, Надія Шестак.

Запрошені були студенти Київського Університету Культури (Пилипів Володимир), Біленко Іван, Гончаренко Ольга, Дзвоник Ігор, Козак Олеся, Нагайло Богдан, Пекун Оксана, Цимбалюк Михайло.

Народний депутат Микола Княжицький, який також виступив на презентації, висловив переконання, що це «не книжка для пенсіонерів». На його думку, видання зацікавить і молодь, яка зможе для себе відкрити багато нового про українську культуру.

Як зазначив відомий український музикант і композитор, художній керівник ВІА «Кобза» Євген Коваленко: «Я щасливий, що був свідком цього світлого задуму, матеріали для якого Михайло збирав усе свідоме життя… Збирав професійно, тільки особисто, з першоджерел… Усе це Михайло пропустив через свою чутливу душу… і видав найцікавіші факти!!! Але левова частка ще залишилася у рукописі і, я сподіваюсь, ми будемо свідками наступної публікації… Сьогодні ми радіємо першій в історії України такій титанічній праці, прекрасному виданню, яке має стати базовим матеріалом для вивчення історії та розвитку українського музично-пісенного мистецтва для всіх мистецьких навчальних закладів у вихованні та розвитку нашої молоді, для якої дуже багато фактів буде цікавим відкриттям. Написано в дуже цікавому викладі, легко читається…»

Тернопільський підприємець та меценат Тарас Демкура під час презентації книги також висловив свою думку. «Для нас з дружиною разом з Миколою Княжицьким та родиною Ратушняків було великою честю долучитися до цього видання про українську естраду 60-80 років. Це по-справжньому золотий вік української естради. Дякуємо за титанічну роботу, проведену в підготовці — знаю, що це робота всього життя автора!!! Уявляю, яке це свято для кожного з наших кумирів. Яка це радість для тих, хто зміг до цього дня дожити…», – наголосив Тарас Володимирович.

Він також додав, що намагається максимально вкладатися в доброчинну, виставкову, музейну діяльність, оскільки вважає, що це найкраща інвестиція в майбутнє наших поколінь, нашу історію, нашу культурну спадщину.

«Навіть в найзаповітніших мріях я не міг собі уявити, що буду вручати на сцені палацу «Україна» в знак подяки за талант та велику відданість українській пісні це тритомне видання тим, хто був біля витоків української естради: Юрію Рибчинському, Ігорю Покладу, родині Білаш, сестрі Володимира Івасюка Оксані Івасюк, Андрієві Миколайчуку, родині Білоножко, Оксані Пекун, Вікторові Анісімову, Любі Анісімовій, Інесі Братущик, Олександрові Злотнику, Наталії та Олексію Шпортькам, Вадимові Крищенку, Анатолію Матвійчуку, Тамарі Стратієнко та багатьом іншим.

Саме на кінець минулого століття припав розквіт української пісні, яка облетіла увесь світ і дала Україні сотні яскравих мистецьких імен, про які варто пам’ятати і ними варто пишатися! У незалежній Україні ще не було системної спроби зібрати і винести до читача ціле покоління людей, що творили і популяризували українську пісню, тому ця робота заслуговує на дуже високу оцінку.

Упевнений, що це раритетне видання буде корисним для всіх гуманітарних вишів України, де вивчається пісенна культура нашої Батьківщини», – наголосив Тарас Демкура.

Тернополяни також матимуть можливість детальніше ознайомитися з цим виданням, адже 7 грудня в Українському домі «Перемога» о 17.00 відбудеться презентація своїй книги «Золотий вік української естради 60-80 років». Винуватці дійства уже запросили до файного всіх дотичних до цієї події митців!

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: