Святійший Патріарх Філарет у неділю відвідає Тернопіль

Опубліковано:
28 Жовтня, 2016

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет наступної неділі, 30 жовтня, перебуватиме у Тернополі з офіційним візитом. Святійший Владика освятить новозбудований храм святих Бориса і Гліба і закладе перший камінь під будівництво головного собору Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Як повідомляє прес-служба Тернопільської єпархії, о 9-й годині ранку 30 жовтня Патріарх у Тернополі освятить новозбудований храм св. мучч. Бориса та Гліба на вул. Білогірській (поблизу «старого» автовокзалу), після чого в співслужінні великої кількості єпископату та духовенства з усієї України звершить у новоосвяченому храмі першу Божественну літургію.

По закінченні служби Святійший Владика та всі присутні відбудуть на місце будівництва кафедрального собору свв. рівноап. Костянтина та Єлени (на перехресті вул. Київської-Тарнавського).

О 13-й годині Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату звершить закладення першого каменю під будівництво центрального храму Тернопільської єпархії – величного кафедрального собору в давньо-візантійському стилі.

Тернополян і гостей міста запрошують розділити радість спільної молитви, яку очолить Першоієрарх Помісної Церкви – Київського Патріархату в співслужінні сонму архієреїв і священиків з усієї України, духовенства та мирян благословенного Богом Тернопільського краю.

Нагадаємо, востаннє Патріарх Філарет був у Тернополі чотири роки тому – в червні 2012-го.

Патріарх Філарет після здобуття Україною незалежності виступив поборником української церковної самостійності. 1992 року створив незалежну від Москви Українську Православну Церкву Київського патріархату. За роки предстоятельства Святійшого Патріарха Філарета Українська Православна Церква Київського Патрiархату значно виросла. Якщо в 1995 році Патріархат мав 1200 парафій, то сьогодні – понад 4 тисячі; тоді у складі Церкви було 15 архієреїв, тепер – 38.

За соціологічними опитуваннями Київський Патріархат користується підтримкою понад 30% осіб дорослого населення України (для порівняння – Московський Патріархат в Україні підтримують близько 20%, тобто 6,5 мільйонів осіб). У грудні 2006 р. в столиці України Києві 52% опитаних віднесли себе до Київського Патріархату і тільки 8% – до Московського Патріархату.

Завдяки наполегливій праці Патріарха було перекладено усі богослужбові книги, які потрібні для відправи богослужінь; він увійде в історію як четвертий перекладач Біблії українською мовою. З благословення Патріарха Філарета було безкоштовно видрукувано і розповсюджено близько мільйона примірників Закону Божого. Метою акції є те, щоб ця книга з основ божественного вчення потрапила до кожної оселі, завітала в кожну сім’ю.

У травні 2016 року 50-річчя служіння на Київській кафедрі Патріарха Філарета відзначалося на державному рівні. Патріарх Філарет став першим українцем, який посів древній київський престол за майже 150 років, оскільки раніше Петербург і Москва надсилали служити в Київ кого завгодно, але не українців, з метою русифікувати і духовно підпорядкувати своїй владі український народ. Головною справою життя Патріарха Філарета є утворення Української Єдиної Помісної Незалежної Православної Церкви.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: