Стефанія Шабатура, родом з Тернопільщини, пережила радянські табори, але не зрадила Україні

Опубліковано:
28 Жовтня, 2018

Зустріч у бібліотеці-музеї “Літературне Тернопілля” з упорядницею альбому “Стефанія Шабатура: нескорений дух творчості” Соломією Дяків вразила кожного. Адже познайомила гостей з ще однією історією людини, яка любила Україну понад усе і вірила у її незалежність. Уродженка Тернопільщини з Заліщицького району, села Іване-Золоте, Стефанія Шабатура пройшла непростий життєвий шлях. Мисткиня-килимар 12 січня 1972 — була заарештував КДБ разом з Іриною Калинець, Михайлом Осадчим, В’ячеславом Чорноволом за підозрою в «антирадянській діяльності» та згодом засуджена у Львові за «антирадянську агітацію і пропаганду» за статтею 62 частини 1 КК УРСР на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Термін покарання відбувала в жіночому концтаборі Мордовської АРСР, на засланні жила — в селі Макушино Курганської області. Її творчість була заборонена і творитипід час ув’язнення та заслання було заборонено. Але ця тендітна українка боролась за своє право творити, писати картини, за що неодноразово відбувала покарання у одиночних камерах, у карцерах.  Біля 300 робіт художниці було знищено у таборах. Під час зустрічі був показаний документальний фільм Володимира Ханаса, Ярослава Чорнозуба “Прапори” – де герої стрічки розказали і про те, як зустрічались зі Стефанією у засланні, і, навіть, святкували 22 січня день соборності України.

У альбомі «Стефанія Шабатура: нескорений дух творчості», яке вийшло у видавництві “Смолоскип” представлено самобутню творчість Стефанії Шабатури (1938-2014) знакової постаті національної історії та культури України. 

Соломієя Дяків: “Це видання висвітлює подвижницьке життя і творчість незламної українки, видатної художниці, яскравої представниці когорти шістдесятників, багатолітнього політв’язня радянських концтаборів, правозахисниці, членкині УГГ, активної громадської діячки, депутата Львівської міської ради першого демократичного скликання (1990-1994), голови Марійського товариства «Милосердя». 2 грудня 1979 року закінчився термін заслання Стефанії Шабатури і вона повернулася в Україну. Після повернення Стефанія активно допомагала відродженню репресованої Української греко-католицької церкви, а у 1991 році разом з Зеновієм Саляком та Євгеном Шморгуном урочисто підняла синьо-жовтий прапор на будівлі Львівської Ратуші.”

Стефа́нія Миха́йлівна Шабату́ра народилась 5 листопада1938 у селі Іване-Золоте, пішла з життя — 17 грудня 2014 року у Львові.Похована на Личаківському цвинтарі на полі почесних поховань.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Олена Мудра

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #зустріч, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шабатура
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: