У Гусятинському районі побудують «Козацьку Січ»

10.12.2015 08:13   Джерело: Терен
Опубліковано : Олег Снітовський

Група ентузіастів, які представляють низку громадських організацій, облаштовують на Тернопільщині перше еко-поселення «Козацька січ».

 

Усі батьки хочуть дати своїм дітям найкраще, в тому числі й те, що стосується їхнього розвитку, навчання, дозвілля.

 

- Саме цим ми керувалися, коли задумалися над тим, як зробити оздоровлення дітей ефективнішим, щоб вони могли набути гармонійної фізичної та моральної форми під час перебування у дитячому таборі, що діятиме в майбутньому еко-поселенні «Козацька Січ», - розповідає голова благодійного фонду «Вірую», отаман тернопільського осередку Українського реєстрового козацтва Олексій Левенець. – У наш час дитячий відпочинок - це не тільки приємні клопоти, а й величезна відповідальність, яка лягає на батьків дитини та вихователів. Це має бути і моральний, і фізичний відпочинок з обов’язковим набуттям навичок, досвіду та впевненості у своїх силах. Для цього і вирішили створити «Козацьку Січ». Перший в області табір такого спрямування діятиме в межах майбутнього еко-поселення у Кокошинцях Гусятинського району.

 

 

Олексій Левенець каже, що задля цього об’єднали свої зусилля три громадські організації - об’єднання спілки бійців та волонтерів АТО «Сила України», тернопільський осередок Українського реєстрового козацтва і благодійний фонд «Вірую». Допомагатиме їм група волонтерів.

 

- Майданчик для такого задуму вибрали на березі Збруча у мальовничому урочищі в Кокошинцях, - продовжує пан Левенець. - Вже проведено комунікації, є інтернет, підготували проект. Місцевий отець Олег зібрав громаду села, люди позитивно сприйняли нашу ідею.  

 

Передбачається, що на території табору діятиме затишний двоповерховий еко-готель для проживання як дітей, так і їхніх батьків, їдальня. Будуть тут зони для творчості й відпочинку, козацька смуга перешкод, кінна траса, причал, волейбольний, футбольний і баскетбольний майданчики, відкрита сцена, місце для проведення святкових заходів, поле для пейнтболу.

 

- Хочемо, щоб діти стали учасниками захоплюючих козацьких пригод. Щоб вони за допомогою наставників відкривали таємничий світ історії українського козацтва, спробували свої сили у різноманітних козацьких конкурсах і забавах, національних іграх та майстер-класах, зрештою, отримали купу вражень на цілий рік! – каже пан Олексій. -  Усе перебування школярів у такому таборі проходитиме на основі засад і традицій Запорізької Січі і національного духу. Вихователі прищеплюватимуть дітям любов до своєї землі, свого народу. Для цього діятиме дуже насичена пізнавально-виховна програма: дітям читатимуть лекції з історії України, розповідатимуть про життя козаків на Січі, навчатимуть законам дружби і честі. Крім цього, їх навчать елементам українського бойового гопака, даватимуть уроки стрільби з лука і пневматичної гвинтівки, їзди на конях. Вже маємо домовленість з медиками з «Білих беретіви» про викладання основ виживання та народної медицини». Працюватимуть з дітьми також досвідчені інструктори, волонтери, духівники. Особлива увага приділятиметься військовій підготовці. 

 

Буде у Кокошинцях і своя міні-ферма, кілька коней, ділянка для обробітку землі та вирощування екологічно чистої продукції.

 

- Ми дуже хочемо, щоб у Кокошинці приїжджали не тільки діти, але й цілі родини. Вони матимуть можливість разом із народними умільцями, митцями робити вироби з глини, опановувати основи живопису. Там дуже гарний берег, думаємо виготовляти човни-довбанки. З 44-ї бригади пообіцяли виділити нам польову кухню, можливо, облаштуємо і понтон, щоб на ньому трохи відпливати від берега. Діятимуть різні групи: землі, лісу, води. Одні обробляють землю, вирощують продукти, інші мають заняття у лісі. Треті – на воді. Потім ці групи змінюють одна одну. Це в ідеалі має бути справжнє еко-поселення, навколо якого виростатимуть своєрідні козацькі слободи. До них  прокладуть піші маршрути, діти здійснюватимуть мандрівки. Це - основа для створення української козацької школи. Щось подібне є на Полтавщині, Харківщині, Буковині. Все це поєднуватиметься із сучасними технологіями, щоб діти завдяки відеокамерам, смартфонам, фотоапаратам викладали інформацію про «Козацьку Січ» у соцмережах, ділилися побаченим, інтерактивно спілкувалися… Розраховуємо спочатку на проживання у наметах, а потім – у садибі, та й селяни готові на початках брати до себе на проживання. Десь до тридцяти чоловік спочатку буде. Це на одну зміну, а їх на літо планується робити три.

 

Перебування в еко-поселенні, як передбачають організатори, буде наповнене різними туристичними походами та іграми з елементами екстриму. А головна мета оригінального задуму – зробити дітей до закінчення табірної зміни здоровішими, самостійнішими, сильнішими як фізично, так і духовно.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терен  

Коментарі